Българска крипто-валута превзе "подземния Интернет"...

Българската крипто валута "ЛевКойн" е абсолютен хит в "подземния Интернет", сочат няколко различни източника. Темата за ъндър-Нета стана актуална, покрай хакерските атаки срещу НАП.
"Подземният Интернет", или още известен като Dark Net е паралелна мрежа на официалната Интернет. В нея се влиза изцяло анонимно, като се ползват най-вече специални браузъри и домейни, но също и други маскиращи технологии. В нея е събрано всичко криминално, което може да се намери в Мрежата - от продажба на крадени стоки, през наркотици и оръжия, та дори до поръчване на убийства.
Както и всяка друга бизнес дейност, и тази има нужда от някакви разплащателни средства. Очевидно няма как да се ползват долари или евра, защото банките са силно наблюдавани. Вместо това се ползват крипто-валути.
ЛевКойнът вероятно е спечелил внимание с това, че се базира на протокол с висока степен на анонимност, в който фактически транзакциите са непроследими. Има и други подобни валути, ЛевКойнът не е първата, но не е изключено да е пробил в подземния Интернет, заради високата степен на престъпност и корупция в България. Т.е. нашите бандити са го вкарали там.
В момента, родната крипто-валута участва в много транзакции.
Фактически обаче, ако имате 1 левкойн, доста трудно ще си купите нещо - например дрога, защото в "Дарк Нета" нямате досие и история. Там сделките се правят между доверени хора, и тъй като е пълно с ченгета и агенти на службите, всички много внимават. За да стигнете изобщо до сделка, трябва да натрупате "история" - нещо подобно на кредитното досие в банките.
Но тези, които отдавна са там, вече имат история, и могат спокойно да пазаруват в Левкойни. Стига да намерят контрагент (също с история), който да работи с тях.
Разбира се, Левкойните няма да ги вкарат в затвора, защото в тях няма нищо незаконно. Но ако си купите дрога, бъдете сигурни, че вървите по опасен път.
Свързахме се със създателя на ЛевКойна - Добри Божилов.
Той коментира, че част от крипто-валутите се използват от престъпния свят, но това не може да се спре. От определена гледна точка, то помага, защото им създава допълнителни "обороти", което е най-важното за една валута. Няма значение законен или незаконен бизнес, ако едни пари се въртят, те добиват стойност.
Божилов обаче добави, че търговията с Левкойни е силно спекулативна дори в светлия сегмент. Валутата е на около една година и е малко раничко за търговия. На светло или на тъмно, който инвестира в това, поема риск.
"Аз лично нито купувам, нито продавам Левкойни, за да не бъда упрекнат в личен комерсиален интерес..."- добави той.
Към настоящия момент, нито правителствата, нито централните банки, могат да поставят под контрол крипто-валутите. Не е изключено в бъдеще, те напълно да изместят държавните пари, и то не само от ъндърграунда, но и от легалния бизнес...
Основното им предимство е, че имат ограничена емисия, което изключва обезценка чрез "печатане на пари"...
ЛевКойнът има  фен клуб във Фейсбук - ТУК...

Г.Н.
(Тази статия отговаря на профила на изданието, описан в главата му)