Ердоган поиска арест на наш писател, заради думите "турско робство"... Бойко мълчи...

https://lexicon.bg/store/book/1100/zadrugata
Турският Държавен криминален съд в Истанбул е издал заповед за арест на Добри Божилов - български писател, който нашумя с книгата си "Задругата". Причина за искането е "нарушение на Договора за добросъседство между двете страни, подписан миналата година между Бойко Борисов и Реджеп Ердоган.
Съгласно споразумението, "напълно се забранява ползването в двете страни на думи и словосъчетания, които могат да бъдат обидни или да засегнат честта и достойнството на другата страна". Думите "турско робство" очевидно са точно такива.
Съществува и допълнителна инструкция на Външно министерство, която уточнява какви думи да се избягват, и наистина "турско робство" е сред тях. Турският съд се позовава на тази инструкция, като аргумент, че българите са уведомени, и нашите власти напълно споделят същите "ценности" и подкрепят прилагането на закона...
Като международен договор, споразумението има приоритет над нашето законодателство. Сега заповедта ще дойде в България, и авторът ще трябва да бъде арестуван и предаден на Турция. Там той най-вероятно ще бъде съден не по общите закони за обида и клевета, а по специално сега действащите закони срещу тероризма, по които стотици турски журналисти са в затворите.
Засега реакция от Правителството няма. Както е известно обаче, Бойко не обича да противоречи на Ердоган, и предава хора, дори без да изчака съдебните процедури.
Припомняме, преди около месец "Задругата" се появи на бял свят, като още в първата си седмица в книжарниците влезе в класациите "Топ 10". А в Хеликон вече трета поредна седмица държи първо място художествената литература. Вече се говори за "летящ старт" и бъдещ "бестселър".
Книгата представя нов автентичен поглед върху българската история, като възстановява понятия като "турско робство", на мястото на официалното "съжителство". Също така, ролята на Русия в историята отново е позитивна, което съответства на реалните факти. Но това се разминава със заповедите от НАТО, Русия да е единствено враг.
Заради тези обстоятелства, тя вече си навлече гнева на атлантически и неолиберални среди.
А заради въздигането на традиционното семейство, възроптаха джендъри и алтернативни ориентации.
Опитите да се саботира единствено и направиха реклама и това е една от причините тя да привлече вниманието на хората.
Основната причина обаче е съдържанието. То е силно патриотично, показва как българите могат да са победители в историята, дори в най-тъмния си период. Период, от който предпочитаме да отвръщаме поглед. Но щом тогава сме могли да намерим светлина и да надделеем над тъмнината, защо да е невъзможно и днес?
Книгата я има в книжарниците, макар доста бързо да се купува...

Г.Н.
(Тази новина отговаря на профила на сайта, както е описан в главата му)

3 коментара:

  1. Kak shte ima koment,kato ,dushicata robska znae kakvo e chaka chorbadzii izednici za roba ne misliyat ,te kiyara si gledat!

    ОтговорИзтриване
  2. Не зная нищо за произведението ненавиждам заяждането със съседите това се насажда от политиците

    ОтговорИзтриване
  3. Въпреки, че е малко фантастична и пунтира стила на Дан Браун е много хубаво, че напомня, че сме били под турско робство, а не сме съжителствали мирно и кротко с поробителите, както искат да ни внушат някой псевдо историци и Догански цени г.зци.

    ОтговорИзтриване

Кажете си мнението...