Шаолински монаси идват на среща с български писател... Търсят миналото на уменията си в прабългарите...

https://ciela.com/zadrugata.html
Група от 4 монаси от манастира Шао Лин пристигна в България. Те обаче няма да участват в никакви демонстрации по бойни изкуства, нищо ще посещават зали за обучение.
Монасите са тук, заради новоизлязла книга, в която са упоменати връзки на старите българи с формирането на китайската военна и философска мъдрост.
Ръководителят на групата - майстор Хи Чун, каза че техническите умения и тренировките на тялото са малка част от оформянето на истинския мъдър монах. Останалото е изучаване на мъдростта на вековете.
Книгата се казва "Задругата" и излезе преди 2 месеца. В момента е бестселър на пазара, вероятно я е прочел някой от китайското посолство и е пратил резюме до Шао Лин. Китайците са много внимателни в наблюдаване на чуждите постижения и веднага забелязват нещо, което може да им е от полза.
"Задругата", с автор Добри Божилов, се отнася до тайна организация, съществувала по време на турското робство и закриляла българите.
Част от силата и се дължи на съхранени древни ръкописи - още от времето, когато българите са били съседи на Китай и заради тях са построили Великата стена. Тогава китайската мъдрост е формирана от контактите на тези две цивилизации. Сега монасите търсят нова информация за миналото си.
"Китайската мъдрост е важен елемент от книгата, тя е като фундамент и основа, върху която се гради сюжетът. Прабългарите са били много интелигентен народ, който е предал познанията си - и военни, и държавни, на доста други народи, вкл. повлиял е на Китай в ранните му години."- обясни авторът.
Припомняме, в началото на март, "Задругата" се появи на бял свят, като още в първата си седмица в книжарниците влезе в класациите "Топ 10". А в Хеликон вече трета поредна седмица държи първо място художествената литература. Вече се говори за "летящ старт" и бъдещ "бестселър".
Книгата представя нов автентичен поглед върху българската история, като възстановява понятия като "турско робство", на мястото на официалното "съжителство". Също така, ролята на Русия в историята отново е позитивна, което съответства на реалните факти. Но това се разминава със заповедите от НАТО, Русия да е единствено враг.
Заради тези обстоятелства, тя вече си навлече гнева на атлантически и неолиберални среди.
А заради въздигането на традиционното семейство, възроптаха джендъри и алтернативни ориентации.
Опитите да се саботира единствено и направиха реклама и това е една от причините тя да привлече вниманието на хората.
Основната причина обаче е съдържанието. То е силно патриотично, показва как българите могат да са победители в историята, дори в най-тъмния си период. Период, от който предпочитаме да отвръщаме поглед. Но щом тогава сме могли да намерим светлина и да надделеем над тъмнината, защо да е невъзможно и днес?
Книгата я има в книжарниците, макар доста бързо да се купува...

Г.Н.
(Тази новина отговаря на профила на сайта, както е описан в главата му)