Нова Инквизиция: Папата нареди да се горят книги, които "противоречат на светия Канон"... Има и българска...

https://www.helikon.bg/217729-%D0%97%D0%B0%D0%B4%D1%80%D1%83%D0%B3%D0%B0%D1%82%D0%B0.html
Европа в някаква степен явно се връща към Средновековието, след като папата излезе с енциклика, в която заклейми няколко десетки книги, и нареди да "се унищожават, изземват и изгарят", в името на "чистотата на вярата".
Сред книгите има и една българска - "Задругата" на Добри Божилов, която излезе едва преди 2 месеца, но вече е абсолютен бестселър у нас.
Заедно с нея са произведения на полски, руски, унгарски, френски и немски автори. Според енцикликата, те противоречат на "Светия Канон".
Не е изключено подобна цензура да се превърне във фарс (като всяко друго повторение на историята), защото днес папата няма власт над държавите и не може да ги задължава да правят каквото и да било.
Все пак, в България има известен риск, заради чуждопоклонството на политическия елит, който може да се окаже супер старателен, подобно на договарянето на членството в ЕС и НАТО.
Авторът Добри Божилов коментира ситуацията иронично: "Аз съм православен, за мен папата е "гражданинът Франциск", и нищо друго. Истинският ми духовен водач - българският православен патриарх не е забранил книгата ми, и намирам тази оценка за истинското мнение на Бог..."
Самата книга е фактически най-новата от всички в списъка, другите имат по повече от 1 година история. Вероятната причина за бързото действие на Ватикана е, че в този исторически роман, косвено е предсказана папската агресия, която се случи както знаем, при посещението на Франциск преди дни у нас.
"Задругата" в момента е хит на книжния пазар.
В нея, макар това да не е основна тема, ясно се посочва последователната политика на Ватикана да откъсне българите (а и не само тях) от славянството и православието, и да ги асимилира постепенно в англо-саксонци.
Ето цитати от книгата, публикувана преди появата на Франциск у нас, а самата книга е написана далеч преди изобщо да се разбере, че папата ще идва:
"...-Руският цар не може да стъпи на Балканите, без съюз с българите. Ако ни отритне, и заложи на сърбите, това ще довлече векове проблеми на самата Русия.
Българите ще потърсят нови приятели, а англичани, австрийци и французи само това чакат. Папата от поне петдесет години иска да придърпа християните на полуострова към себе си. И така затънал в дългове, султанът винаги може да му позволи.
Русия няма друг шанс, освен да заложи на българите. Всичко друго ще откъсне полуострова от нея, дори повече ще го откъсне, отколкото сега го е откъснал Падишахът. - каза Хайдутинът.
-Това е така, братко. Но го знаем ние. Убеден ли си, че го знаят, и разбират добре в Москва и Петербург? – попита Княгинята.
---
Откакто султанът бе започнал да назначава фанариоти за управители на Влахия, тук манастирското строителство се разшири. Гръцките паши искаха да превърнат тези земи в крепост срещу опитите на папата да интригантства с Цариград, за да откъсне християните от православието. И ако отвъд Дунава, в сърцето на империята, Вселенската патриаршия контролираше всичко, то на север турската власт бе по-слаба, и западните монархии опипваха почвата да се наместят. Разбира се, същото правеше и Русия.
---
-Православието винаги е било единно, Булгаре. То е една вяра в един и същи Бог. А благодарение на българите, и на другите, които го преведоха на своя си език, то стана голямо. То стигна и Русия. Това че върви на различни езици, не го прави разделено. На гръцки само щеше да си остане само за гърците. А славяните щяха да се кланят на папата, както се случи при някои от тях…"
---
Т.е. очевиден е стремежът дървото българско да се откъсне от корените му. А като едно дърво остане без корени, то изсъхва. А като изсъхне, освобождава място за други...
"Задругата" я има в основните книжарници, а също и он-лайн:
Издателство Лексикон
BookPoint 
Orange
Store.bg
Хеликон
Сиела 
Ozone 
Booktrading 

Г.Н.
(Тази новина отговаря на профила на изданието, както е представен в главата)