Ако гражданите са над Канона, то Църквата се съобрази с гражданите - 99% не искаха папата...

Глупостта на герберското държавно управление за пореден път изгря по неописуем начин.
Румяна Бъчварова обяви, че канонът на БПЦ не бил над гражданите, и Църквата трябвало да се съобразява с тях.
Ами тя се съобрази, БЕ куха лейко! Мнозинството от гражданите НЕ ИСКА ПАПАТА! Виж, глупава герберке, какво става по социалните мрежи. Виж, че на 1 фен на Франциск има 100, които не могат да го понасят. Защото усещат фалша и на Ватикана, и на Запада като цяло.
Но да оставим това настрана.
Да се върнем на Канона.
Католическата църква също има Канон. И той също не позволява съвместно служене с Православните. Двете църкви са в схизма повече от 1000 години. Чисто формално, те дори не се признават една друга в момента.
Папата също няма право, и не би се съгласил, да служи според правилата на Православието. А Православието не може да служи по правилата на Католицизма.
За да стане някаква "служба", трябва единият да наруши правилата си.
Е, би ли го направил папата? Той би ли служил по Православния Канон? Папата би ли приел, че представлява парче, отделило се от Единната църква, и желаещо да се върне. Защото това би станало, ако приеме Православния Канон. Естествено че не. Папата не може да направи това.
Съответно - ако пък БПЦ приеме Католическия канон, това означава тя самата да се отдели от Единната църква, част от която в момента приема че е!
Та, куха лейко, Бъчварова, и Канонът на Папата, и той ли е "под" гражданите? Трябва ли папата да наруши устоите на Ватикана, за да служи по православните правила?
Обаче то, някой хора първо четат, после говорят. Други - първо говорят, а после им се налага да четат. След като станат за смях...

Добри Божилов
Писател, автор на "Задругата"