Глобиха 2 младежи за четене на книги, на "място отредено за футбол"...

https://www.book.store.bg/p248569/zadrugata-dobri-bozhilov.html
Инспектори на Столична община глобиха 2 младежи, за това че... чели книги.
Момчетата имали среща на площадка за футбол и докато чакат, седнали на местата за зрителите и отворили книгите. Единият носел Артър Кларк в малката книжка на библиотека "Галактика", а другият - най-новия български хит "Задругата" на Добри Божилов.
Чиновниците направили забележка на младежите, че игрището не е читалня. Онези казали, че не са на самото игрище, а на пейките и не пречат.
Инспекторите обаче се разгневили и обявили, че целият обект се счита за "игрище" по смисъла на закона, и затова той е нарушен.
В резултат - съставени са 2 акта на стойност по 50 лв.
По принцип не съществува закон, който да забранява четенето на книги. Има обаче общинска наредба, според която общинските обекти трябва да се ползват "единствено за целите, за които са построени". Така администрацията може винаги да си намери повод да ви глоби дори не за книга, а например ако играете федербал на футболна площадка.
Глобените книги обаче са пълен култ.
"Среща с Рама" е един от най-популярните романи на Артър Кларк, класика във фантастиката. Разказва се за извънземен кораб, минаващ покрай Земята, и за експедиция от хора до него.
"Задругата" е исторически роман, най-продаваната книга в България в момента.
Тя излезе преди около 2 месеца - точно за националния празник, като още в първата си седмица в книжарниците влезе в класациите "Топ 10". А в Хеликон няколко седмици поредна бе на първо място в художествената литература. Вече се говори за "летящ старт" и бъдещ "бестселър".
Книгата представя нов автентичен поглед върху българската история, като възстановява понятия като "турско робство", на мястото на официалното "съжителство". Също така, ролята на Русия в историята отново е позитивна, което съответства на реалните факти. Но това се разминава със заповедите от НАТО, Русия да е единствено враг.
Заради тези обстоятелства, тя вече си навлече гнева на атлантически и неолиберални среди.
А заради въздигането на традиционното семейство, възроптаха джендъри и алтернативни ориентации.
Опитите да се саботира единствено и направиха реклама и това е една от причините тя да привлече вниманието на хората.
Основната причина обаче е съдържанието. То е силно патриотично, показва как българите могат да са победители в историята, дори в най-тъмния си период. Период, от който предпочитаме да отвръщаме поглед. Но щом тогава сме могли да намерим светлина и да надделеем над тъмнината, защо да е невъзможно и днес?
Книгата я има в книжарниците, макар доста бързо да се купува...

Г.Н.
(Тази новина отговаря на профила на сайта, както е описан в главата му)