Дугин: Тази книга е уникална... Рестартира приятелството между България и Русия...

https://www.helikon.bg/217729-%D0%97%D0%B0%D0%B4%D1%80%D1%83%D0%B3%D0%B0%D1%82%D0%B0.html
Първият и най-главен съветник на руския президент - Александър Дугин, току що направи в социалните мрежи коментар на новоизлязлата българска книга "Задругата".
Припомняме, преди около месец стана ясно, че 3 бройки от книгата са поръчани с адрес на доставка в Кремъл. Тогава не се знаеше за кого са, но сега става ясно, че един от поръчалите я е именно вторият най-важен човек в държавата.
"Не очаквах всичко да започне от книга. Знаех, че нещо ще се случи и тези нелогично отровени отношения между България и Русия, ще се върнат където им е мястото - на братство и приятелство. Но честно казано, не очаквах да се започне от книга. Но Бог винаги е способен да ни изненада..."- написа той.
По-надолу добавя: "Задругата" е книга, в която за пръв път от години, в България се представя Русия в положителна светлина и се отдава дължимото и в историята. Разбира се, авторът е патриот, и Русия е съпътстващ образ на това, което се случва в България. Но посланието е очевидно - Русия е приятел на България, каквато е и историческата истина".
В един по-оптимистичен стил, Дугин сравни книгата и с един от гениите на руската литература: "Четивото е уникално. Прилича ми на Достоевски. Българите са намерили своя проникновен ум, който да им даде светлина, точно в най-голямата тъмнина на превръщането им протекторат от страна на Запада. Може би ще успеят да си върнат свободата. Но кой да предположи, че ще стане не с политика, а със слово..."
"Тази книга трябва да прочете всеки българин. Но аз бих добавил - и всеки руснак. Българи и руси сме едно, и всеки мой сънародник ще се чувства горд, след като я прочете. Бих я препоръчал и на нашия президент, той обича да чете, уверен съм че ще бъде пред погледа му не по-късно от месец-два..." - завършва съветникът, считан за "сивия кардинал" на Русия, и за "новия Распутин".
В България, още преди месеци излезе информацията, че млад автор е написал книга, в която турското робство отново е "турско робство", а не нещо друго, а патриотизмът е представен като най-доброто възможно нещо.
За кратко, ръкописът дори се появи безплатно в Мрежата, след като объркване в комуникацията с издателството, оставило автора с впечатлението, че то не се интересува от творбата. Около 90 души успяха да го изтеглят, но въпреки малкия им брой, скоро се появиха огромен брой позитивни отзиви от тях, което означава, че книгата е добра и ще предизвика фурор. Авторът е сравняван с Дан Браун и Умберто Еко, а дори хората, вече прочели я безплатно, искат да си я купят и на хартия.
Според Божилов, книгата се опитва да създаде надежда като го прави в най-голямата тъмнина от нашата история. Щом тогава може, значи и днес може, и пропадането на България е обратимо. Това е едно от посланията в творбата.
Някои от читателите я окачествяват като лекарство срещу "колониална депресия". Много българи днес са потиснати как отново сме унизена държава, в която се разпореждат чуждоземни чиновници и се управлява против народния интерес. Тази книга адресира и това психично унижение, и това е една от причините да се харесва. Тя дава надежда, че нещо друго е възможно, дори в най-голямата тъмнина.
Книгата е хард-патриотична, и донякъде – хард-русофилска. Време да е отхвърлим измамите на последните години и да посочим с пръст истината. И патриотизмът, и Русия са добри. Не могат да се създават измислени, поливани с долари образи, и да ни се изкривяват съзнанията. Това е Истината, работата на изкуството е именно да казва Истината, когато политическата конюнктура я крие и подменя” – обясни авторът.
Той добави още нещо, свързано с пазарния подход към писането:
“Тази книга е интересна и с друго. Тя е направена така, че да се конкурира не само с другите книги, а и с всички други потенциални занимания в свободното ни време. Т.е. ако я прочетете, да ви е по-приятно, отколкото ако играете игра, гледате филм, или кликате във Фейсбук. Трябва да се промени мисленето на авторите. Ние се конкурираме не само с другите автори, а със СтарКрафт, ФортНайт и реалити форматите. Не можем да се затваряме в литературната общност и да се чудим защо “хората не четат”. Като напишем нещо, което да пребори игрите и клиповете, и ще започнат да четат. “Задругата” е писана с подобен подход. Хората няма да съжаляват за времето си, и в бъдеще ще търсят други подобни книги”- каза Божилов.
У нас "Задругата" е на щандовете на водещите  книжарници, и в основните он-лайн магазини:
Ozone.bg 

Г.Н.