Ердоган поиска арест на наш писател, заради думите "турско робство"... Бойко мълчи...

https://www.ozone.bg/product/zadrugata/
Турският Държавен криминален съд в Истанбул е издал заповед за арест на Добри Божилов - български писател, който нашумя с книгата си "Задругата". Причина за искането е "нарушение на Договора за добросъседство между двете страни, подписан миналата година между Бойко Борисов и Реджеп Ердоган.
Съгласно споразумението, "напълно се забранява ползването в двете страни на думи и словосъчетания, които могат да бъдат обидни или да засегнат честта и достойнството на другата страна". Думите "турско робство" очевидно са точно такива.
Съществува и допълнителна инструкция на Външно министерство, която уточнява какви думи да се избягват, и наистина "турско робство" е сред тях. Турският съд се позовава на тази инструкция, като аргумент, че българите са уведомени, и нашите власти напълно споделят същите "ценности" и подкрепят прилагането на закона...
Като международен договор, споразумението има приоритет над нашето законодателство. Сега заповедта ще дойде в България, и авторът ще трябва да бъде арестуван и предаден на Турция. Там той най-вероятно ще бъде съден не по общите закони за обида и клевета, а по специално сега действащите закони срещу тероризма, по които стотици турски журналисти са в затворите.
Засега реакция от Правителството няма. Както е известно обаче, Бойко не обича да противоречи на Ердоган, и предава хора, дори без да изчака съдебните процедури.
Припомняме, преди около 10 дни "Задругата" се появи на бял свят, като още в първата си седмица в книжарниците влезе в класациите "Топ 10". В една дори застана на първо място ("Гринуич"), а в Хеликон вече втора поредна седмица държи второто място художествената литература и третото изобщо от всички книги. Вече се говори за "летящ старт" и бъдещ "бестселър".
Книгата представя нов автентичен поглед върху българската история, като възстановява понятия като "турско робство", на мястото на официалното "съжителство". Също така, ролята на Русия в историята отново е позитивна, което съответства на реалните факти. Но това се разминава със заповедите от НАТО, Русия да е единствено враг.
Заради тези обстоятелства, тя вече си навлече гнева на атлантически и неолиберални среди.
А заради въздигането на традиционното семейство, възроптаха джендъри и алтернативни ориентации.
Опитите да се саботира единствено и направиха реклама и това е една от причините тя да привлече вниманието на хората.
Основната причина обаче е съдържанието. То е силно патриотично, показва как българите могат да са победители в историята, дори в най-тъмния си период. Период, от който предпочитаме да отвръщаме поглед. Но щом тогава сме могли да намерим светлина и да надделеем над тъмнината, защо да е невъзможно и днес?
Книгата я има в книжарниците, макар доста бързо да се купува...
Може да се поръча и он-лайн от ТУК (безплатна доставка)...

Г.Н.
(Тази новина отговаря на профила на сайта, както е описан в главата му)

6 коментара:

 1. Еййййййй миризлив фес , ти ли ще ни даваш наклон на к.а!!!!

  ОтговорИзтриване
 2. Така е когато останеш без армия...

  ОтговорИзтриване
 3. Автора е истински българин - какъв съд?! Абсурдни времена

  ОтговорИзтриване
 4. Това е волята на Бойко Борисов и далеч не е волята на България. Ердоган и Задруга трябва да разберат, че българския народ.никога няма да се отрече от своите светини, в случая своята история. Бих искал също така да помогна на турският президент, като издам още хора които използват подобни словосъчетания, като турско робство и други, отговарящи на българската история. С удоволствие ще назова имената им, а това е българския народ. Елате Г-н Ердоган да ни арестувате, защото Бойко Борисов явно ни е предал.

  ОтговорИзтриване
 5. Г-н Ердуган, оправи се с твоя народ и непрекъснатите му протести, а не се занимавай с нашите писатели.
  Лъжите и отвратителните окачествявания на българите и българския народ във вашите исторически книги, а и вашата намесата /на Турция/във вътрешните работи на БЪЛГАРИЯ в сегашно време, пише ли ги в този,,договор"?????
  Стига провокации към търпението и достойнството на българите!

  ОтговорИзтриване

Кажете си мнението...