Гръцко НПО поиска да се спре книга, обиждала и унижавала гърците...

Гръцката неправителствена организация "Синове на Единствената истинска Елада", подаде молба до Министерството на културата, за спиране на излизащата на 11 март нова книга "Задругата".
Според тях, романът унижава и обижда гръцката нация и вреди на двустранните отношения.
"Най-добре е подобна книга изобщо да не излиза, а не да излезе, и после да започнат ноти, преговори, отзоваване на дипломати и пр." - пишат гърците.
Книгата е с автор Добри Божилов, и вече си навлече гнева на джендърите с това, че прокламира традиционното семество,  и на атлантиците - с твърде позитивната роля на Русия в нея. Те обаче не успяха да я спрат и остават 5 дни от книжарниците, а електронното копие може и веднага да се изтегли.
Гърците са известни с това, че твърде ревностно реагират на всичко свързано с историята. Преди време на изложение на български тракийски артефакти в Скандинавия, отпред се наредиха няколко гърци да обясняват, че това е гръцко наследство, а не българско.
книгата ролята на Гърция е доста периферна, изобщо не може да се каже, че книгата е анти-гръцка. Колкото до фактите, свързани с някои описани гръцки въстания, и неудобни за Гърция позорни обстоятелства вътре, то за това има достоверни източници - писма в руската императорска канцелария, във френски и турски архиви. Тоест тази част от книгата реално е една от най-достоверните изобщо" - обясни авторът.
Той не пожела да предаде повече подробности с какво е обидил гърците, защото би издал част от съдържанието на книгата.
"Приемете, че са ядосани на Истината" - обясни той.
Книгата най-вероятно не може вече да бъде спряна, защото е буквално на финалната права. Тя бележи рекордни ранни записвания в сайта на издателството, каквито не е получавала нито една книга - българска или чужда, години наред.
Поръчки могат да се правят от ТУК...

Г.Н.
(тази статия отговоря на профила на изданието, както е описан в главата му)

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Кажете си мнението...