5000 лв. глоба за книга, която ядоса властта...

https://lexicon.bg/store/book/1100/zadrugata
Добри Божилов - автор на новата книга "Задругата", бе глобен с 5000 лв. от Комисията за защита на равенството на половете. Причината е, че в книгата се представя в "твърде положителна светлина", класическото "българско семейство" и това по същество представлява дискриминация към другите видове семейства.
Книгата е историческа и вече ядоса властта с това, че говори за "турско робство", а не както е задължително по закон - "съвместно съжителство". Атлантически структури пък възразиха срещу твърде позитивния образ на Русия в нея. Това било част от "хибридната война" на Москва.
"Очевидно е, че се търси повод за репресия. Държавата не може чисто формално, да спира книги, но може да накаже авторите им с всевъзможни и измислени глоби" - коментира пред наш репортер авторът. 5000 лв. до голяма степен обезсмислят икономическата страна на писането, защото подобни хонорари взимат много малко автори.
Санкцията ще бъде обжалвана. Според автора, е пълна глупост да се търсят многополовост, хомосексуализъм и джендър права в исторически роман. Тогава не е имало подобни явления, те са измислица на днешния доста объркал се в мисленето си свят. Ситуацията прилича на тази с Марк Твен и опитите да се премахне думата "негър" от книгите му. Но тогава това си е била съвсем обичайна дума.
"Дори съдът да потвърди глобата, традиционното семейство остава в книгата. Няма да има никакви еднополови бракове и равни права. Личните ми възгледи са тези, и никой не може да ги промени с никакви закони и наказания. Традиционното семейство е в основата на оцеляването и съществуването на българския народ, и няма да бъде оспорвано от своеволията на днешния ден..."- обясни авторът.
"Русия действително има позитивен образ, без тя да е централният герой в книгата. Тя има по-скоро поддържаща роля. Позитивното представяне съответства на обективните факти - Русия е единствената Велика сила, която е направила нещо реално за нашето Освобождение. Всички останали само са плели интриги и са търсели каква изгода да извлекат за себе си от събитията на Балканите и в Османската империя." - добави той.
Книгата напълно отхвърля официалната държавна доктрина, в която турското робство се отрича, а на Русия се приписват единствено негативни дейности. "Работа на изкуството и литературата е да са коректив на политическата манипулация, да казват Истината, която властващата идеология се опитва да скрие. "Задругата" постига това. Отзивите са силно положителни, което значи, че и хората мислят така, както мисли авторът..."- допълва Божилов.
Книгата се намира в повечето книжарници, а може да се заяви и он-лайн от ТУК...

Г.Н.
(тази новина отговаря на профила на изданието, представен в главата на сайта)