Спират книга, заради "език на омразата", била твърде патриотична и за "традиционното семейство", това унижавало "различните"...

Абсолютно никакъв шанс няма да се спре тази книга. Тя е на финалната права, никакви искове и министерски заповеди не могат да я спрат.
Така адвокати коментирираха нарастващите слухове, че серия от НПО-та искат да спрат най-очакваната нова българска книга, под предлог, че е "език на омразата"...
Организацията за равенство на половете "ДЖЕРИМО" ще внесе в Министерството на Правосъдието подписка срещу издаването на книга в България. Твърдят, че чрез нея се пропагандира твърде силно "традиционното българско семейство" и де факто се осъществява език на омразата срещу новите форми на семейства.
Книгата се казва "Задругата", и вече предизвика два скандала - първо с използваването на думата "турско робство", вместо официално задължителното "присъствие". След това се стигна до протест от атлантици за твърде позитивния образ на Русия вътре. Сега се включват и джендърите.
В искането си те посочват, че "свободата на творчеството се използва за анти-прогресивни и вредни цели, и до отнемане на равни права на гейове, транссексуални, алтернативни течения и пр." Добавя се, че в ред европейски страни вече има дори не просто "трети пол", а по над трийсет различни пола. Европа е много напред в осъзнаването на модерността и такива книги се опитват да я върнат "векове назад", твърдят от "ДЖЕРИМО".
Сега Министърът (Цецка Цачева - бел.ред) трябва да направи предварително разглеждане и да постанови дали книгата да се спре, докато се вземе окончателно решение. Ако има спиране, то ще бъде спуснато за изпълнение на местните полицейски служби.
Според адвокатите обаче, полицията не може да конфискува книги, а и до момента не е имало случай да и възложат подобна задача, поне откакто е дошла демокрацията.
Автор на книгата е Добри Божилов. Тя действително представя в положителна светлина традиционното българско семейство, което е една от причините българският народ да оцелее във времената на робството. Русия има позитивен облик, макар и да не е централен герой в книгата. Обликът е позитивен, защото това е историческата Истина - тази Велика сила единствена е направила нещо реално за освобождението ни. Всички други единствено са плели интриги и са се опитвали да извлекат ползи от събитията на Балканите и в Османската империя.
Основното послание на книгата обаче не е семейството или Русия. Те са само части от много по-голям замисъл, който довежда народа да победа, точно във времето, в което мислим, че сме били на дъното. Време, от което предпочитаме да отвръщаме поглед.
Предварителните отзиви за книгата са много силни. Тя кара хората да се гордеят че са българи, описвайки неизвестни събития и нови факти от времето на робството, за които никой и не е подозирал. Това е книга за победа в най-голямата тъмнина, която поставя въпроса - ако тогава е можело, защо да не може и сега...
А какво ще правите като я прочетете. Ще я прочетете пак.
Предварителните записвания с отстъпка 20% са ТУК...

Г.Н.

(Тази новина, отговаря на профила на изданието, вписан в главата му)

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Кажете си мнението...