Книга - лекарство за "колониална депресия" излиза... Ако сте потиснати, че отново сме роби и ни унижават, тя ще ви помогне...

"Задругата" - книга очертаваща се като най-култовото заглавие от началото на 21 век, е на финалната права, стана ясно от статус на автора Добри Божилов във Фейсбук.
Припомняме, още преди месеци излези информацията, че млад автор е написал книга, в която турското робство отново е "турско робство", а не нещо друго, а патриотизмът е представен като най-доброто възможно нещо.
За кратко, ръкописът дори се появи безплатно в Мрежата, след като объркване в комуникацията с издателството, оставило автора с впечатлението, че то не се интересува от творбата. Около 90 души успяха да го изтеглят, но въпреки малкия им брой, вече се появиха огромен брой позитивни отзиви от тях, което означава, че книгата е добра и ще предизвика фурор. Авторът е сравняван с Дан Браун и Умберто Еко, а дори хората, вече прочели я безплатно, искат да си я купят и на хартия.
Според Божилов, книгата се опитва да създаде надежда като го прави в най-голямата тъмнина от нашата история. Щом тогава може, значи и днес може, и пропадането на България е обратимо. Това е едно от посланията в творбата.
Някои от читателите я окачествяват като лекарство срещу "колониална депресия". Много българи днес са потиснати как отново сме унизена държава, в която се разпореждат чуждоземни чиновници и се управлява против народния интерес. Тази книга адресира и това психично унижение, и това е една от причините да се харесва. Тя дава надежда, че нещо друго е възможно, дори в най-голямата тъмнина.
“Книгата е хард-патриотична, и донякъде – хард-русофилска. Време да е отхвърлим измамите на последните години и да посочим с пръст истината. И патриотизмът, и Русия са добри. Не могат да се създават измислени, поливани с долари образи, и да ни се изкривяват съзнанията. Това е Истината, работата на изкуството е именно да казва Истината, когато политическата конюнктура я крие и подменя” – обясни авторът.
Той добави още нещо, свързано с пазарния подход към писането:
“Тази книга е интересна и с друго. Тя е направена така, че да се конкурира не само с другите книги, а и с всички други потенциални занимания в свободното ни време. Т.е. ако я прочетете, да ви е по-приятно, отколкото ако играете игра, гледате филм, или кликате във Фейсбук. Трябва да се промени мисленето на авторите. Ние се конкурираме не само с другите автори, а със СтарКрафт и реалити форматите. Не можем да се затваряме в литературната общност и да се чудим защо “хората не четат”. Като напишем нещо, което да пребори игрите и клиповете, и ще започнат да четат. “Задругата” е писана с подобен подход. Хората няма да съжаляват за времето си, и в бъдеще ще търсят други подобни книги”- каза Божилов.

Г.Н.

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Кажете си мнението...