Adsense-top

По абсолютно всички показатели, F-16 е по-зле от "пенсионирания" МИГ-29

Тази сравнителна таблица е от Интернет, може да се провери в многобройни сайтове.
F-16 не само е по-стар от МИГ-29, който "пенсионираме", но и му отстъпва по абсолютно всички технико-тактически данни.
Руската машина има по-голям обхват на действие - 1400 срещу 900 км.
Ракетите му въздух-въздух са с обхват до 120 км., докато американските са до 50 км.
МИГ-ът по-бързо набира височина - 330 м/с, срещу 254 за Ф-16. Това фактически е набиране на височина със свръхзвукова скорост.
МИГ-ът може да лети до 18 км. височина, срещу 15 на Ф-16.
Трябва да се признае, че наближавайки 40 години, наистина МИГ-29 поостарява.
Но 44-годишният Ф-16, просто със сменен радар, едва ли може да го замени...

Г.Н.

8 коментара:

 1. Даденият модел в дясно е от 1984г. Този, който предстои да бъде закупен е F16 VIPER Block 70 представен в Сингапур 2012г. Гледам, че слабите страни на МиГ 29 са скрити,а именно дължината на полета е два пъти по малка, както и радарната му система, която го прави сляп сравнение с другия.

  ОтговорИзтриване
  Отговори
  1. "дължината на полета е два пъти по малка" -???
   Combat radius MIG-1430 е по-голям от F16-950, което е много важно!

   Изтриване
 2. Забелязвам, че за сравнение са дадени характеристиките на вече наистина остарелия Ф16 А/В варианта, а не доста по-модерния С/D както пише в статията. Единственото с което нашите мигове са по-добри от Вайпъра е при маневрени въздушен бой и то с доста опитен летец на борда. Освен това тези 120 км обхват на ракетите на МИГ 29А...ама моля ви се той открива цели на 100км и прихваща на до 60км. Отново статия писана целенасочено мисля. А и преди да ме захапят феновете на руското оръжие да кажа, че и аз съм един от тях, но не е редно да се дава подвеждаща информация с цел сетете се каква. То е ясно, че за мигове вече и дума неможе да става защото сме в нато, но поне като се дават пари да е за нещо наистина добро! В нашия случай за по-малкото зло....

  ОтговорИзтриване
 3. Ами руския МиГ-29, от коя година е и коя модификация е? Индекса "А" да ви говори нещо? И гаргите знаят, че МиГ-29 (съпоставни с модификации излезли приблизетлно по едно и също време) е по-добрият боен самолет, сравнен с F-16! Незнам защо някои хора се напъват толкова да изкарат американската машина по-добра, след като самите американци си признават, че не е!

  ОтговорИзтриване
  Отговори
  1. Че не е не е, но ако сравняваш съответните поколения самолети (А/В на Ф16 и изделие 9-12А на МиГ-29). Написаното в статията има за цел да ни внуши, че самолет произведен преди 30 години (именно нашите 29ки А вариант или изделие 9-12А) е по-добър от последното поколение на сравнявания. Ами неможе да ги сравняваш. Вайпъра носи ракети от типа стреля и забрави ; може да стреля по много цели едновременно, докато МиГ-а само по една и то трябва да и осветява пътя. Вайпър може да носи ракета питон 4 която е по-добра от руската Р73 (с малко но по-добра). Няма да споменавам за другото въображение който се интересува в Интернет има достатъчно информация. Просто са различно поколения самолети и не е редно дори да се сравняват защото 9-12А няма как да излезе по-добър. Може и последната версия на МиГ29 (не се сещам вече коя беше) ще е по-добра, но в статията не става на въпрос за нея!

   Изтриване
 4. А що не погледнеш данните на новия Миг 29, га нали казваш че Ф_а ще ново творение във фабрика която още не е построена??? !!! А пък за Су 35 на които и цената му е по малка изобщо да не говорим, той е космос за твоя Ф, който ще лети както Кугарите две лета и после няма да има пари за консумативите му които струват и майка си и баща си! Някой ще на тъпче тия продажи селски мутри в занданите и това време наближава!!!

  ОтговорИзтриване
 5. Сравнението е некоректно - различни модификации.
  Коректно е да се сравни какво можехме да купим за тези пари от Руснаци, Шведи, Европа и САЩ.
  Су35 например излизат по-евтино, а са мноооого по-добри от Ф16, която и да е модификация.

  ОтговорИзтриване
 6. МиГ-29ОВТ, ако ще сравняваш последните модификации на двата самолета. Руския практически се води 4++ и бие по всеки един пераметър американския. Да не говорим за цени - 35 милиона е модификацията и ревизията на съществуващо шаси.

  ОтговорИзтриване

Кажете си мнението...