Adsense-top

Главна прокуратура сезирана за картел между застрахователите. Раздули тотално Гражданската отговорност, трябва да поевтинее...

Застрахователните дружества в България са сключили картелно споразумение, се посочва в сигнал до главния прокурор Сотир Цацаров.
Сигналът е внесен в деловодството на прокуратурата на 27 декември 2018 г. и в него се отбелязва, че изказвания на представители на Асоциацията на българските застрахователи (АБЗ) в публичното пространство водят до заключението, че застрахователните дружества действат в условията на неформални уговорки помежду си.
Целта им е координирано повишаване на цената на задължителната „Гражданска отговорност“ без да има реални пазарни или други основания за това поскъпване.
Като примери се изтъкват изказвания на председателя на АБЗ Светла Несторова, в които, от името на всички членове-застрахователи, се иска драстично повишаване на застраховката на 1000 лв. годишно.
Припомня се, че промените в Кодекса за застраховане от есента на тази година, както и системата Бонус-Малус, са предложени като съгласувани практики от страна на застрахователите и целят ограничаване на конкуренцията на пазара. Сами по себе си тези предложения от фирмите са нарушение на Закона за защита на конкуренцията, Кодекса за застраховане, Закона за КФН и европейски директиви. В сигнала се припомня, че през 2008 г.
КФН веднъж вече е санкционирала за картел застрахователните дружества.
Според вносителите на сигнала действията на АЗП в момента водят до съмнения за политическа корупция, ограничение на конкуренцията и дезинформиране на обществото с цел повишаването на печалбата на застрахователите. Като аргумент се изтъква фактът, че застрахователните дружества са формирали над 500 милиона лева печалба за 2018 г., което превръща в неоснователни твърденията, че ще има фалити на застрахователи.
Изводът на вносителите е, че мотивът за изказванията на АЗП е на база съглашение между фирмите и има за цел неоснователно увеличаване на печалбата на компаниите. Вносителите молят Цацаров да възбуди досъдебно производство за установяване на евентуално престъпление, с оглед на това че повишението на цената на задължителната Гражданска засяга над 3 милиона българи. Сигналът е внесен от граждански организации.


Няма коментари:

Публикуване на коментар

Кажете си мнението...