Adsense-top

Пенсионираме МИГ-29, купуваме самолет от времето на МИГ-23 :)

"........от времето на МИГ 23 е !!!.....питайте летци !!!!!"
Това написа във Фейсбук Марин Антонов, в реплика към статията, която публикуваме по-долу.
Според данните от профила му, човекът разбира от военни дела, защото е завършил Висшето военно училище във Велико Търново.
Изборът на Ф-16, който е по-стар от МИГ-29, който вече "пенсионираме" предизвика вълна от подигравки в социалните мрежи.
Направихме проверка на твърдението на г-н Антонов. Първото представяне на МИГ-23 е през 1970 г. А първият полет на Ф-16 е през 1974 г.

Статията, която г-н Антонов репликира:

 F-16 е самолет на 44 години, по-стар е дори от МИГ-29, който пенсионираме...

Първият полет на самолета Ф-16 е през 1974 г.
Тогава аз още не съм бил роден. Обещават ни той да служи поне 50 години, т.е. излиза, че ще ме надживее.
Самолет от преди човек да е роден, ще лети след като човекът си е тръгнал... :)
Помислете, каква работа би свършил днес двуплощник от Първата световна война?
Ф-16 е по-стар дори от МИГ-29, който вече е обявен за "стар" и нуждаещ се от замяна. Нали всъщност именно затова купуваме "нов" самолет. Иначе ние и в момента имаме 11 МИГ-29 и след като се ремонтират добре на много по-ниска цена, ще са по-голяма мощ от 8 Ф-16.
Казано накратко - 2 милиарда лева ще отидат за самолет от старо поколение, който каквито и модернизации да му правиш, няма да стане "нов". Ще е новопроизведен, но няма да е нов.
Ф-16 е такъв боклук, че го сваляха дори сърбите с допотопното си ПВО при войната за Косово. Части от такъв паднал изтребител се пазят в музей в Белград.
МИГ-29 и СУ-27 са точно 3 години по-нови от Ф-16. Т.е. изглежда глупаво да ги пенсионираме тях, а да ги заменяме с американското.
В момента модерните самолети от ново поколение са Ф-22 и Ф-35, както и руските СУ-35. Американските са доста по-скъпи, но руските реално са по-евтини от Ф-16.
В крайна сметка, случващото се е всичко друго, но не и "модернизация" на армията. Просто харчим едни пари, усвояваме комисионите от тях, но армията няма да получи нови бойни възможности.
А най-куриозното е, че Ф-16 е толкова архаичен, че САЩ дори са изнесли част от производството му в... Турция. Голям брой подобни самолети излизат именно от там, а не от щатските фабрики.
В крайна сметка може да излезе, че ще ни доставят дори не американски, а турски самолети.

Добри Божилов
22.12.2018

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Кажете си мнението...