Adsense-top

Порошенко нападна Русия, за да обяви военна диктатура вътре... Освен корабите, започна артилерия и по Донбас...

Украинските военни са предприели масиран обстрел на жилищни райони в самопровъзгласилата се “Донецка народна република (ДНР), твърдят руските медии.
Обстрелът е започнал снощи и се извършвал с различни видове оръжия, включително с тежка артилерия.
Въпросът за разрешаването на положението в Донбас не постига напредък, въпреки Минските споразумения от 2015 г., постигнати с посредничеството на Франция и Германия. Въпреки обявеното примирие, престрелките между украинските сили и проруските сепаратисти не спират.
Армията на Украйна е била приведена в състояние на пълна бойна готовност. Това съобщиха от пресслужбата на Министерството на отбраната на Украйна.
В изявлението се уточнява, че съответната заповед е била издадена въз основа решение на Съвета за национална сигурност и отбрана на Украйна за въвеждане на военно положение.
За 60 дни в Украйна въвеждат военно положение, предаде АП.
Президентът Петро Порошенко ще предложи на парламента да въведе военно положение.
Съветът за национална сигурност на Украйна е предложил да се въведе военно положение за 60 дни, предаде ТАСС, като цитира секретаря на Съвета Александър Турчинов.
Това практически означава военна диктатура, в полза на Порошенко, който иначе има катастрофален рейтинг и не се знае ще стигне ли на 2 тур на изборите.
Сега реално може чрез военното положение да удължи властта си, и дори - да отстрани основни конкуренти.
При военно положение, политически права няма.
Русия атакува и задържа три украински военни кораба в Черно море, предаде Ройтерс.
Парламентът може днес да реши дали да въведе военно положение, което ще ограничи гражданските свободи и ще даде на държавните институции по-големи правомощия, посочва Ройтерс.
Съветът за сигурност на ООН се заема с ескалацията на напрежението между Русия и Украйна в района на Кримския мост, съобщава АП.
До него се стигна след като три украински гранични катери отказаха да се подчинят на разпорежданията на руските граничари. При последвалата спецакция от Кремъл те бяха превзети и задържани.
Киев обвинява Москва, че е използвала сила в международни води. Русия отрича и обвинява съседа си, че е нарушил нейните граници.
Извънредно заседание на Съвета за сигурност е поискано и от Русия, и от Украйна. От своя страна ЕС и НАТО призоваха двете спорещи страни към сдържаност и намаляване на напрежението в Керченския пролив.

ГН

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Кажете си мнението...