Adsense-top

Пациентите мрат, министърът вика: По стандарт е!

Преди повече от 40 дни Красимир Маринов почина след авария на диализната апаратура във видинската болница "Св. Петка".
Навярно това ще бъде поредният случай, който, типично по нашенски, ще отмине на принципа "Всяко чудо за 3 дни". Но когато става въпрос за човешки живот, този принцип не бива да важи.
Още повече, че преждевременната смърт на 50-годишния мъж има години предистория.
Справка към 18 юли т.г. показва, че в отделението по нефрология и хемодиализа на МБАЛ "Св. Петка" във Видин има 14 апарата, единият от които е бракуван (произведен е през 2006 г., но е придобит през ноември 2012 г.).
Два от работещите апарати са произведени през 2001 г., а останалите през 2009 и 2012 г. Отработените часове на диализните апарати в държавната болница са между 16 785 и 38 328. Системата за водоочистване е пусната в експлоатация през април 2012 г., показва информация за апаратурата в отделението.
Не е необходимо мнението на експерт, за да се разбере, че тя е морално и физически остаряла. Според специалисти трисменният режим, на какъвто работят повечето апарати в държавните болници, им дава около 5 до 7 години живот. Ако се приеме, че една диализна процедура продължава 4,5 часа, за 3 смени на ден апаратът работи 13,5 часа, за 6 дни - 81 часа, а за година - 4212 часа. Това означава, че апаратите от 2001 г. трябва да са работили по над 71 500 часа.
Ако са работили на 2 смени, всеки трябва средно да е "изработил" по над 47 700 часа, са пресметнали от федерация "Български пациентски форум". Но според справката единият е работил 30 160 часа, а другият - 38 328.
За проблемите в отделението пациенти сигнализират още в средата на т.г. президента, премиера, омбудсмана, министъра на здравеопазването, НЗОК, Еврокомисията. "Материалната база в отделението е лоша, няма достъп за инвалидите, липсват консумативи", пише през 2 месеца Митко Лозанов. От следващ сигнал на пациенти става ясно, че
един от болните отделил от пенсията си пари за боя
за да бъде пребоядисана част от отделението. По идея на друг пациентите си купили свирки, за да сигнализират персонала, ако на някого му прилошее, защото в отделението няма сигнализация. Отделението не е ремонтирано от 2007 г.! От една от жалбите става ясно, че ежемесечните изследвания се провеждат между 6-о и 12-о число, а лекарствата се дават с месец закъснение. В становището си от 3 септември т.г. директорът на болницата д-р Цветан Василев пише, че голяма част от твърденията на пациентите "са неоснователни и преследват други цели". По думите му болницата има договор с фирма "Фрезениус" за поддръжка на апаратурата и последният технически преглед е от 29 юни т.г., а филтрите на водоочисващата система са сменени според изискванията (на 3-4 месеца) на 13 април т.г.
В средата на август шестима пациенти, начело с Валери Нинков, пишат нова жалба до министъра на здравеопазването и омбудсмана. Правомощията на обществения защитник обаче му позволяват да сигнализира министъра на здравеопазването и да му препоръча да разпореди проверка. Министърът на здравеопазването отговаря на сигнала на омбудсмана на 17 септември, а на Нинков - на 20-и, но изходящият номер на писмото е от 18 октомври 2018 г. - 17 дни след аварията в отделението и
15 дни след смъртта на Красимир Маринов
От отговора на Кирил Ананиев става ясно, че МЗ неколкократно е сезирано за лошите битови и хигиенни условия в отделението, липсата на консумативи, нарушаване на изискванията на медицинския стандарт за диализно лечение, но проверката на РЗИ установила, че звеното отговаря на III ниво на компетентност, на апаратите се правят редовни технически прегледи...
Случилото се и случващото се във Видин е част от общата картина на диализните отделения в 29 държавни болници. Всичко това не е от вчера. През 2008 г. правителството отпуска 10 млн. лв. за нови диализни апарати, но не всички са обновени. Следващото правителство също гласува 10 млн. лв., но в края на април 2010 г. Иван Димитров от Асоциацията на пациентите с бъбречни заболявания обяснява пред медии, че "пети месец има гласувани 10 млн. лв. за купуване на апаратура за хемодиализа, но още не е назначена процедура". 
През тези 8 години се смениха много правителства. Част от диализните апарати в държавните болници бяха обновени и пак амортизирани. На 10 октомври т.г. от МЗ съобщиха, че "от 8,1 млн. лв., които правителството отпусна, МЗ предоставя на 29 държавни лечебни заведения близо 5 млн. лв. за ремонт и купуване на хемодиализна техника и оборудване. Разпределението на средствата е съобразено с  отправените от болниците искания за инвестиции в ремонти и преоборудване на хемодиализни структури на многопрофилни лечебни заведения на територията на градовете Сливен, Пазарджик, Перник, Хасково, Шумен, Габрово, Видин, Търговище, Варна, Русе, Кюстендил, Враца, Ловеч, Разград, Ямбол, Кърджали, Бургас, Велико Търново, Смолян, Стара Загора, Силистра, Благоевград, Добрич, Монтана Пловдив и София".
Не е много ясно
как 20 млн. лв. преди 8-10 години не са стигнали
за обновяване диализната апарататура, а 8 млн. лв. ще стигнат през 2018 г., но знае ли човек? "Днес подписах договорите", заяви Ананиев по време на парламентарен контрол на 12 октомври.
Проверката на Медицинския одит установи нарушения при оказването на медицинска помощ на Красимир Маринов в спешно отделение. Цялата документация ще бъде предоставена на Районната прокуратура във Видин. Както ДУМА писа, пациентите на диализа също ще заведат колективен съдебен иск срещу болницата за престъпно бездействие, нехайство, немарливост и системно увреждане на здравето им, тъй като ниското качество на процедурата уврежда всичките им органи и по този начин губят и шанса си за евентуална трансплантация.
Хемодиализата е процедура, при която кръвта на болния се "пречиства" от отпадните азотсъдържащи вещества, ненужна вода и соли, регулират се кръвното налягане и балансът на електролитите (калий, натрий, хлор, фосфор и калций). Прилага се при хора с бъбречна недостатъчност. Процедурата се провежда от диализатор, съставен от специална полупропусклива мембрана и диализен разтвор с определен състав на вода, аминокиселини и соли. Кръвта на пациента минава през диализатора, пречиства се и се връща в кръвоносната система. За да се осъществи хемодиализата, по хирургичен път се създава артерио-венозна фистула, която се намира под кожата на ръката на пациента.
По данни на МЗ към края на 2017 г. 3627 души в страната са на хемодиализа. Процедурите се осъществяват в 80 диализни структури, 60 от които са в държавни и общински болници, а 20 - в частни лечебни заведения.

Аида Паникян
Източник: в."Дума"

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Кажете си мнението...