Adsense-top

Яка русофoбuя: Бойко събра министрите и нареди "Русия да пусне моряците", тя била агресор...

Правителството на България призова Русия да освободи задържаните в неделя украински моряци и плавателни съдове.
Това се посочва в позиция на Съвета по сигурността към Министерския съвет, който проведе заседание под ръководството на министър-председателя Бойко Борисов.
Темата на съвета е била сблъсъкът между украински и руски кораби в района на Керченския пролив и Азовско море.
В позицията се посочва, че опасното нарастване на напрежението в Азовско море през последните дни е довело до задържане на украински кораби и техните екипажи, както и до раняване на украински военнослужещи.
Съветът по сигурността счита, че тези действия от страна на Руската федерация са недопустими.
В Керченския проток имало провокация от Русия, а не от Украйна
„В интерес на всички е Руската федерация и Украйна да проявят сдържаност, а напрежението да бъде преодоляно с диалог. Призоваваме руските власти да освободят незабавно задържаните плавателни съдове и техните екипажи.
Очакваме Руската федерация да зачита свободата на преминаване през Керченския пролив в съответствие със задълженията на руската страна съгласно действащото международно право“, пише още в позицията.
От правителствената пресслужба посочват, че Съветът по сигурността към МС ще продължи да следи внимателно ситуацията, включително в тясно сътрудничество с партньорите в ЕС и НАТО.
Позицията на българското правителство се присъединява към призивите на страни от ЕС и НАТО за сдържаност в района и освобождаване на задържаните украински моряци и плавателните съдове.
Вчера в рамките на брифинг по повод посещението на полския президент у нас Анджей Дуда, българският държавен глава Румен Радев също призова за диалог и мирно разрешаване на конфликта в Азовско море.
Припомняме, на 25 ноември сутринта се разигра сблъсък между украински и руски военноморски сили на Керченския пролив. Впоследствие се разбра, че няколко моряци са пострадали и се намират в болнично заведение, а останалите са задържани от руските сили за сигурност.
Руското външно министерство обвини Украйна в умишлена провокация с цел претекст за нови санкции срещу Москва. Министерството на външните работи на Русия обвини Украйна, че е координирала със САЩ и ЕС „планирана провокация“ за налагане на нови санкции срещу Москва.
От своя страна Украйна счита инцидента за съзнателна провокация, с която Кремъл цели да установи пълен контрол върху Азовско море.
Свикани бяха извънредни срещи на НАТО и Съвета за сигурност на ООН. Постоянният съвет на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа ще проведе специална сесия във Виена, за да обсъди „агресията на Русия срещу Украйна“.

Нюз БГ

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Кажете си мнението...