Adsense-top

Как Румъния uзбu 20 хиляди българu, в третия koнцлагeр в световната история...

Вчера открихме паметна плоча в памет на жертвите на румънските зверства в с. Дропла, Балчишко.
През 1916 г., когато румънските окупатори бягат панически под напора на освободителните български войски, за отмъщение румънските власти избиват стотици невинни българи и отвличат близо 30 000 души в Молдова, където за българите е създаден третият концлагер в Европа - Биволаре.
За две години 20 000 от българите умират, а от от другите едва няколко хиляди успяват да се приберат по родните си места. Така че да помним и да не забравяме!
Защото само който знае миналото си, има бъдеще!

Костадин Костадинов, Фейсбук

п. п. първият концлагер в Европа, Трикери, също е създаден за нас българите. Открит е от гърците през 1913 г. и в него са умъртвени по особено мъчителен начин повече от 7 000 българи.

1 коментар:

  1. Всякакви присъствия!! Турско присъствие, гръцки и румънски концлагери, а понякога и родни трепачи са работили с течение на годините за унищожение на тази нация. Засега все-още донякъде безуспешно. Затова вечна дружба със САЩ. Голям брой американски и други летци са дали живота си за нашето затриване! Така, че поклон и вечно слава на падналите в борбата. А такива , като Списаревски трябва спешно да бъдат изтрити от националното съзнание!!

    ОтговорИзтриване

Кажете си мнението...