Adsense-top

Николай Цонев осъди държавата за 100 000 лева за "абсолютен престъпник"... Цецо се скатава, иска ние да ги плащаме...

Бившият военен министър Николай Цонев осъди държавата на трета инстанция заради бруталния арест през 2010 година.
Тогава маскирани полицаи нахлуха в дома му, проснаха го на земята и му сложиха белезници с насочено към главата му оръжие.
Кадрите от ареста МВР разпространи до всички медии, а на тях се чуваше гласът на тогавашния зам.-градски прокурор Роман Василев, който наречи Цонев "абсолютен престъпник".
Показния арест на бившия министър ще струва на данъкоплатците 100 000 лева.
Това е обезщетението, което Цонев ще получи за моралните вреди, които е претърпял.
Припомняме, че сред ареста той бе подсъсим по дело за подкуп, но преди 3 години бе окончателно оправдан.
На Цонев са присъдени и над 8 000 лева за имуществени вреди, близо 5000 лева за адвокатски разноски, както и още 3816 лева.
Те са обезщетение за лихвата, която е можел да получи върху паричната гаранция от 15 хил. лева, която е платил след първоначалния арест.
Преди това Софийският градски съд беше оценил вредите на 50 хил. лева. Искът на Цонев беше за 200 хил. лева и той искаше ВКС да го уважи изцяло.
Делото срещу Цонев приключи окончателно през 2015-а година с оправдателни присъди и на тримата подсъдими.
Другите двама обвиняеми – Петър Сантиров и Тенчо Попов, до момента също осъдиха държавата за над 200 хил. лева.
Крайният извод на Апелативния съд, с който се съгласява и ВКС, е, че причинените вреди на Цонев са значително по-големи от обичайните по други такива дела.
Мотивите – показният унизителен арест, разпространяването на записа до медиите. Впоследствие Цонев стоя повече от два месеца в ареста, бил е подслушван и следен чрез СРС-та, а делото му е продължило повече от 5 години. Процесът дори е отбелязан в доклада на Европейската комисия за напредъка на България в областта на съдебната реформа и борбата с корупцията, добавя съдът. 
За поведението си по време на акцията Роман Василев получи порицание от Висшия съдебен съвет. През 2014-а година той напусна съдебната система.
Основният виновник за това обаче - Цветан Цветанов, се ослушва и още не е платил нито една от всички тези осъдителни присъди за цирковете, които разигра...
Явно трябва ние - данъкоплатците, да ги плащаме...

Източник: Дума, с редакции...

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Кажете си мнението...