Adsense-top

Плодовете на Бойковизма: Скопие иска да извадим Македония от българските региони от учебниците по история, Самуил да не ни е цар...

Самуиловата държава е първа за ревизия в учебниците по история в Македония и България.
Според информация на скопския телевизионен канал Сител, цитиран от Агенция “Фокус”, това са обсъждали членовете на смесената македонско-българска комисия, защото на българите им пречи, че държавата на Самуил е представена като македонска, а на македонските – българизацията на самуиловото царство.
Комисията бе създадена с решение на двамата премиери – Бойко Борисов и Зоран Заев.
Предложено е да се добавят източници и аргументи, за да няма различно тълкуване. По информация на скопската телевизия, македонската страна е поискала Македония да бъде извадена от списъка с българските региони в учебниците по стара история у нас.
Професор Драган Георгиев, член на македонската група, от своя страна, заяви, че има място и нужда от подобряване на съдържанието на учебниците.
„Прецизно използване на възприятието за другия, например как македонският народ е употребен в българските учебници и как българският при нас. Забележки около възвеличавания и националистическо съдържание. Така че има конкретни забележки и от двете страни и има много място за подобряване, за да имаме педагогика за изграждане на мир и избягване на конфликти“, заяви македонският професор.
Праисторията, античността и средновековието са били обсъжданите теми от смесената комисия, а за Илинден ще се говори на някое от следващите заседания. Разгледани са и няколко исторически имена, които трябва да се отбелязват като общи празници.
„Общото отбелязване на Кирил и Методий, както и общо отбелязване на Самуил, но не всяка година, а само, когато има някои по-значителни събития”, поясни Георгиев.
През следващите два месеца членовете на комисията трябва да подготвят писмено всички забележки, които имат, за което от македонската страна казват, че ще се консултират с експерти.
Към края на ноември отново ще заседават в София, където ще сравнят писмените си аргументи.
Македония има седем представители в комисията, от които един е антрополог, а останалите са историци.

Епицентър

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Кажете си мнението...