Adsense-top

Радев посрещнат с протест срещу Бойко в Лондон: Изгонете мафията от българското правителство…

Протест на българи срещу "геноцида в България" посрещна президента Румен Радев пред посолството на България в Лондон, където бе организирана среща на държавния глава с българи, живеещи във Великобритания. 
Протестиращи носеха плакат, на който пишеше "Хората срещу мафията в управлението в България".
Държавният глава е на тридневно работно посещение във Великобритания.
Главният редактор на в. "Будилникъ" Емил Русанов връчи на Румен Радев петиция с искане за пряко участие на българите в управлението. Тя е подписана от около 4 хил. души. "Какво ще направи президентът? Искаме той да се ангажира. В България се сменя едно мафиотско управление с други крадци.
Такава е системата и тя не работи,
каза Русанов преди пристигането на държавния глава и поиска референдум за пряко участие на българите в управлението. Без да обяснява подробности той каза още, че моделът трябва да бъде като в Швейцария.
След като получи петицията пред камерите президентът Румен Радев поздрави протестиращите, че водят най-важната битка – с апатията. Той обяви още, че внимателно ще разгледа предложенията и че прави всичко, което е според правомощията му по Конституция.
Протест срещу "геноцида в България" посрещна Румен Радев в Лондон© Здравка Андонова
В посолството се бяха събрали около 200 души, които бяха дошли да зададат въпроси на президента и да си направят селфи с него.
Във встъпително слово
държавният глава каза, че изпитва тъга,
че българските таланти са принудени да търсят реализация в чужбина, но и гордост, че има българи, които успяват в такава конкурентна среда, което е успех не само за тях, но и за страната.
Държавният глава се обърна към студентите в Лондон: "Силно вярвам, че ще намерите мотивация да се върнете в България. България има нужда от хора като вас – високообразовани, интелигентни и с опит. Вашият престой тук ви помага да осъзнаете що е демокрация, свободни медии, ефективни и прозрачни институции -
неща, които не достигат в България.
Накрая държавният глава каза, че вярва, че покрай Брекзит ще бъде намерено решение и българите ще получат статут на уседналост.
Преди речта имаше хорово изпълнение на българския химн.
След като поздрави гостите в посолството, държавният глава размени по няколко думи с тях. Нямаше възможност за въпроси от хората пред всички гости.
Протест срещу "геноцида в България" посрещна Румен Радев в Лондон© Здравка Андонова
Кога ще спре войната между институциите в България, го попита емигрантка. "Не става въпрос за война между институциите, а за битка за законност и демокрация", отвърна президентът. "А каква тогава е Вашата визия срещу геноцида", допълни тя въпроса си,
"ние всички бягаме".
"Най-важната крачка е да няма апатия. Това е първата стъпка. Когато има законност и държавата се управлява по силата на закона и морала, вие ще се върнете", обясни й президентът.
Въпрос зададе и Асен Генов, който обясни как служебното правителство на Румен Радев е дало само една седмица за отговор на фирмите в конкурса за купуване на изтребители, при което само шведската компания "Грипен" е успяла да отговори. "Още от времето на служебното правителство някой работи за интересите на "Грипен", каза още Генов. Президентът му обясни, че служебното правителство на Огнян Герджиков е оставило решението да се вземе от третия кабинет на Бойко Борисов. По думите му това е било политическо решение.
Предсрочни избори ще има ли,
попита друга емигрантка. "Задайте този въпрос на социолозите или на врачките", отговори й президентът. Други емигранти поискаха от държавния глава закон за фалит на физическите лица, за да се върнат. Имаше и искане българският език да бъде матуритетен във Великобритания.
Президентът разговаря и с Кирил Сакскобургготски, който също бе сред гостите. Сред тях бе и президентът на "Милениум Клуб" Румен Чолаков, който коментира във фейсбук, че не е имало възможност за въпроси от хората към Румен Радев, зададени пред всички присъстващи. Според Чолаков на такива "не се страхувал" да отговаря предишният президент Росен Плевнелиев.

Източник: Дневник

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Кажете си мнението...