Adsense-top

Вместо да уволни Симеонов, Бойко замина за Дубай...

Министър-председателят Бойко Борисов заминава утре на двудневно официално посещение в ОАЕ. Това е първата официална визита на български министър-председател в ОАЕ.
Това става насред скандала с Валери Симеонов, който очаква "нещо да се случи" и някой да поеме отговорност.
Вместо това в неделя премиерът ще се срещне престолонаследника на Абу Даби и заместник-върховен главнокомандващ въоръжените сили на ОАЕ шейх Мохамед бин Зайед Ал Нахаян.
Шейх Мохамед бин Зайед ал Нахаян e по-малкият брат на Президента на Обединените арабски емирства шейх Халифа бин Заид ал Нахая. Той е определен да води преговори от името на ОАЕ в области от енергетиката и отбраната до инвестициите и политиката. Официално е коронянският принц на Абу Даби, главнокомандващ на въоръжените сили на Обединените арабски емирства.
Шейх Мохамед бин Зайед е завършил академията Sandhurst (Великобритания) през 1979 година.
Обучен е във военни умения за пилотиране на хеликоптер, каране на бронирани превозни средства, скачане на парашут. След завръщането си от Англия преминава военно обучение в Шаржа, става офицер на въоръжените сили на Обединените арабски емирства. Той е офицер на американската гвардия (елитна единица), пилот на военновъздушните сили на ОАЕ и в крайна сметка става командир на въоръжените сили на ОАЕ. През 2003 г. е обявен за втори конен принц на Абу Даби.
След смъртта на баща си на 2 ноември 2004 г. той става принцът на венеца. От декември 2004 г. председателят на Изпълнителния съвет на Абу Даби, член на Върховния съвет за петрол.
Известно е, че Шейх Мохамед бин Зайед вярва, че ОАЕ трябва да играят много по-голяма роля в световната политика. Като баща си харесва соколи. Интересува се от поезията и пише поезия в стил "Набати".
В понеделник Борисов ще бъде приет от още един шейх - от вицепрезидента и министър-председател на ОАЕ шейх Мохаммед бин Рашед Ал-Мактум., емира на  Дубай.
Богатството на Шейх Мохамед бин Рашид ал-Мактум или само шейх Мохамед, (роден на 22 юли 1949 г.), се оценява от списание Forbes на $ 12,3 млрд. американски долара.
Шейх Мохамед бин Рашид Ал Мактум е известен със своите огромни благотворителни дарения. На 19 май 2007 г. обявява плановете си да даде $US 10 млрд. за създаване на образователната Фондация „Мохамед бин Рашид ал-Мактум“ - едно от най-големите благотворителни дарения в историята.
Шейх Мохамед е заявил, че дарението има за цел преодоляване на недостига на знания в арабския регион спрямо развития свят, подобряване на стандарта на образованието и научните изследвания в региона, развитие на лидерски програми за младежта, стимулиране създаването на работни места.
През септември 2007 г. той стартира „Дубай грижи“ - кампания за набиране на средства за обучение на 1 млн. деца в бедните страни. Кампанията е приносът на Дубай за постигане на „Целите на хилядолетието за развитие“ за предоставяне на начално образование за всяко дете до 2015 г. Размерът на даренията на тази кампания е превишил 3,4 млрд. AED, приблизително $ 910 млн.
От Персийския залив във вторник българската делегация ще отпътува направо за Кайро, където Бойко Борисов ще направи визита на президента на Република Египет Абдел Фатах Ас Сиси.
Тя бе уговорена в Ню Йорк по време на 73-ата сесия на Общото събрание на Организацията на обединените нации.
Тогава Борисов и Абдел Фатах ас Сиси разговаряха. В рамките на срещата министър-председателят Борисов декларира интереса на България за сътрудничество с Египет в областта на енергетиката.
Той подчерта, че разглежда страната като потенциален доставчик на природен газ, като има интерес да се включи в съвместния й проект с Гърция и Кипър."Разглеждаме Египет като потенциален доставчик на природен газ и имаме интерес да се включим в газовия проект между Египет, Гърция и Кипър", съобщи тогава Борисов.
Министър-председателят Борисов увери египетския президент Абдел Фатах Ас Сиси, че българско правителство се стреми да поддържа интензивен политически диалог на всички нива с традиционните ни партньори в Близкия изток и Северна Африка. Като доказателство за тези свои думи българският премиер изтъкна редицата визити на най-високо равнище в Саудитска Арабия, Кувейт, Катар, ОАЕ, Израел, Алжир, Судан и Мароко.
В ОАЕ Борисов ще бъде за втори път.
През 2014 година като лидер на опозицията той се срещна с най-влиятелната жена-политик в арабския свят и министър на международното сътрудничество - Шейха Касини. Тогава тя посочи, че българите трябва да знаят, че инвестирайки в ОАЕ, инвестициите им са защитени и няма двойно таксуване. "Трябва да окуражим българския бизнес да идва в ОАЕ“, посочи тогава Касими.
От тези две посещения се очаква задълбочаване на връзките в областта на енергетиката, военното дело, икономиката и земеделието.

Източник: Епицентър, с редакции

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Кажете си мнението...