Adsense-top

Салвини след изборите в Бавария: Ариведерчи, Меркел!

Резултатът от гласуването в германската провинция Бавария означава, че избирателите отхвърлят "старата система" в Европа, каза италианският вътрешен министър Матео Салвини, цитиран от DPА.
"В Бавария победи промяната, а Европейският съюз загуби", заяви Салвини, който е лидер на дясната партия "Лига".
Според него това е "историческо поражение за християндемократите и социалистите, а приятелите от "Алтернатива за Германия" за първи път влизат в провинциалния парламент".
"Ариведерчи (довиждане - на италиански), Меркел, Шулц и Юнкер", заяви Салвини, имайки предвид канцлера Ангела Меркел, бившия председател на Европейския парламент и някогашен лидер на социалдемократите Мартин Шулц и председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер.
Управляващият в Бавария Християнсоциален съюз, който е партньор на християндемократите на Меркел на федерално ниво, загуби абсолютното си мнозинство в провинциалния парламент, след като получи 37,2 процента от гласовете на вчерашните избори - с над 10 пункта по-малко, отколкото на предишното провинциално гласуване през 2013 г.
Социалдемократите, които също участват в управляващата коалиция на Меркел, спечелиха 9,7%, почти наполовина в сравнение с резултата им през 2013 г.
Зелените се наредиха на второ място на провинциалните избори със 17,5 процента, а дясната популистка партия "Алтернатива за Германия" събра 10,2 на сто и за първи път влезе в парламента на Бавария.
Свободните избиратели спечелиха 11,6%, а свободните демократи едва прескочиха 5-процентовата бариера, за да влязат отново в законодателното събрание, получавайки 5,1 процента от гласовете.

Източник: Епицентър

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Кажете си мнението...