Adsense-top

Миролюбци: САЩ налагат санкции на всеки, който възстановява Сирия... Нямаше санкции за тия, дето я рушаха...

Администрацията на Доналд Тръмп разработва нова стратегия за действие в Сирия, която предполага въвеждането на санкции срещу руски и ирански компании, участващи във възстановяването на страната, съобщи американският телевизионен канал NBC , позовавайки се на източници.
По данни на СМИ, стратегията не предполага преки сблъсъци с контролираните от Техеран отряди, защото американските военни в Сирия могат да атакуват иранските сили само в случай на самоотбрана.
Вместо това в плана се залага на «политическите и дипломатически усилия по изтласкване на въоръжените сили на Иран от Сирия чрез финансов натиск».
Според думите на трима човека, запознати с документа, САЩ ще възпрепятстват финансово възстановяването на районите, в които присъства ирански и руски контингент.
«САЩ ще въведат също санкции срещу руските и ирански компании, работещи по възстановяването на Сирия», се казва в съобщението.
САНКЦИИТЕ СРЕЩУ ИРАН
По-рано се съобщи, че Вашингтон е въвел санкции срещу 20 ирански компании и банки за подкрепата на опълчението Басидж, което е част от Корпуса на стражите на ислямската революция, в това число за предполагаемото използване на деца в качеството им на войници в Сирия.
САЩ искат напускането на иранските сили от територията на Сирия като условие за оказването на помощ при възстановяването на страната.
Подчертава се, че присъствието на иранските военни в Сирия прави малковероятно политическото регулиране в региона и затруднява борбата с терористичната групировка ИДИЛ.
Спецпредставителят на САЩ по сирийския диалог Джеймс Джефр обаче уточни, че американците няма да действат със сила, става дума само за политически натиск.
По-рано Тръмп по време на заседанието на Съвета за сигурност на ООН благодари на Русия, Сирия и Иран за «спиране» на настъплението в провинция Идлиб, който остава последната крепост на въоръжената опозиция и бойците от няколко терористични организации.

Петя Паликрушева, БГ Нюз Фронт

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Кажете си мнението...