Adsense-top

Депутатите да полагат клетва, че ще се лекуват само в страната...

Десетки онкоболни не са получили терапията и лечението, от което са имали нужда.
По информация на прокуратурата участниците в схемата изнасяли онколекарства, купени с пари от Здравната каса. Лекарствата след това са били продавани най-вероятно в страни от ЕС на много по-високи цени.
Другата схема била да се подменят медикаментите, преди да бъдат вливани на пациентите. Смяната ставала чрез уговорки и сериозни парични възнаграждения за "услугите". Предстои да се анализира съдържанието и химичният състав на подменяните лекарства, съобщи Нова телевизия.
Седем души, сред които двама лекари и фармацевт, са задържани след акцията на Спецпрокуратурата и ГДБОП в онкоболници в София и Благоевград. Сред арестуваните е и управител на едно от лечебните заведения. Лекарствата били за пациенти в болниците „Йоан Павел” в София и „Св. Мина” Благоевград.
Информацията за задържаните и евентуалните извършители, както и тази за финансовите злоупотреби, безспорно е важна. В дните, в които се говори за престъплението, обаче не стана ясно какви мерки са предприети за защита на правата на пострадалите пациенти. Знае ли се кои са те? Ще се предприемат ли действия по установяването им. Ще поеме ли държавата процедурите по изследванията и бъдещето им лечение? Ще ги обезщети ли? Тях и техните близки. Защото, когато човек е болен, страда не само той, променя се живота на цялото му семейство.
Случаят потриса с липсата на човещина. Но станалото - станало. Сега трябва да се помисли как да бъде компенсирана тази липса на човещина от всички отговорни и въвлечени в процеса. Трябва да се намери ресурс да бъдат издирени всички болни, преминали химиотерапия през последните 12 месеца... Звучи може би нереално изпълнимо. Точно колкото нереално изглежда и самото престъпление.
И това трябва да започне веднага. Защото всички знаем как и колко време понякога продължават делата у нас. А и евентуалната осъдителна присъда не гарантира положителния развой за здравето и живота на пострадалите пациенти.
Сега е време за човечност. Време е адвокати да се включат с юридическа помощ и да не изпускат всичко да се размине безнаказано. С реални обвинения, реални ефективни присъди, както е реалната болестта на тези хора и е реална измамата за техния живот и здраве.
Може би националният омбудсман също трябва да приеме присърце и тази кауза.
И не на последно място... Едва ли не сте забелязали лавината от призиви за помощ за деца, страдащи от рак. Деца, на които здравната система у нас не може да помогне, а Фондът за лечение на деца не оказва навременна подкрепа и дори отказва прословутия протокол, с който може да заминат на лечение в чужбина.
Дали нещата няма да се променят, ако при полагането на клетва депутатите подпишат декларация, че в случай на заболяване ще останат да се лекуват само и единствено в страната, както хиляди българи са принудени да го правят, защото нямат нужните финансови възможности.

Автор: Евгения Чаушева, Актуално

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Кажете си мнението...