Adsense-top

Фалирал ли е социализмът: Само в плана за грабеж на Луканов, и в кухите кратуни на анти-комунизма, които му станаха "полезни идиоти"...

Фалит е когато активите ти са по-малко от дълговете.
Такава ситуация при социализма никога не е имало.
В най-лошия случай е имало текущ недостиг на пари в брой (долари), което се нарича "лош финансов мениджмънт". Тогава продаваш нещо дребно, и покриваш недостига.
Ще дам конкретен пример. БТК през 1995 г. бе оценена от западни консултанти, наети от потенциален инвеститор, на 4 милиарда долара. На Жан Виденов му трябваха 1 милиард долара, за да не стане атаката на Сорос и да срине държавата (това е оценка на Румен Гечев, не моя, той твърди че не са им стигнали 1 милиард долара).
Също Жан Виденов отказа да продаде БТК за 4 милиарда, отказа дори да продаде 25% за 1 милиард!
И видяхме какво стана.
Държавата не е фалирала, когато има огромни активи, но грешни решения в ключови моменти могат да създадат текущи големи трусове.
След Жан Виденов, на базата на приватизацията на същите тези соц-активи, Иван Костов постигна финансова стабилизация. Макар че ги разпродаде доста бързо, което обуслови ниска цена, се видя, че активите са достатъчно, за да се стабилизира бързо държавата.
Ако тя беше наистина фалирала, Иван Костов щеше да потъне като предшественика си. Нямаше да има от къде да вземе пари за стабилизацията.
Социализмът никога не е фалирал. Но срещу социализма се проведе пропагандна атака от Андрей Луканов и неговото обкръжение, което взеха властта след Тодор Живков. Тяхната цел не беше да се спаси социализмът, а да се разграби социализмът. Правете разлика.
За да се разсипе той, Луканов обяви мораториум по дълга (абсолютно ненужен) и започна публикации колко сме зле (от самите висши партийни другари), колко голям е дългът ни, как нямаме пари за хляб и пр. А един друг предател - Петър Младенов, обяви от трибуната на парламента, че имаме резерви само за 1 милиард долара, а дългове за 12.
Това беше груба манипулация, защото цялата икономика тогава беше държавна, т.е. имали сме активи за стотици милиарди.
Освен това, не целият дълг от 12 милиарда е бил изискуем да се плаща веднага. Дължали сме единствено текущите вноски, които са били много по-малко.
След всички тези атаки, проведени от самите партийни другари, цените на всичко станаха по-ниски, а лукановите мили(ци)онери започнаха да изкупуват на безценица.
Днешните върли анти-комунисти по същество обслужват започнатото от Луканов. Една лъжа, направена с цел грабеж.
То всъщност много от тия анти-комунисти, именно Луканов ги създаде и назначи.

Добри Божилов, Фейсбук

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Кажете си мнението...