Adsense-top

Нобелите за медицина отидоха за нещо, дето българи са открили преди 40 години...

С интерес прочетох, че тазгодишните Нобелови награди за медицина са присъдени на американеца Джеймс Алисън и на японеца Тасуко Хонджо.
Двамата са показали и доказали различни стратегии за потискане спирачките на имунната система, които могат да доведат до лечение на ракови заболявания.
С две думи, двамата са наградени да това, че са прозрели ползата от имунотерапията за лечение на рака.
До тук добре.
Чудесно е, че се работи в тази област. Само че, аз в началото помислих, че не съм прочел правилно мотивите за награждаването. А именно разработките им и принос в имонолечението на злокачествените тумори.
Очаквах, честно да си призная, да има реакция от българската научна и медицинска общност.
Защото двамата учени са открили нещо, което двама български учени са открили и въвели преди повече от 40 години.
Това е отдавна известно в българската медицинска наука. Тазгодишните нобелови лауреати са чукали на отворена врата. Може да е пресилено, но това е форма на плагиатство.
Не мога да приема, че не са им били известни усилията и разработките по темата на двама български лекари и учени. Всеизвестни са търсенията и усилията на пловдивските професори Спартак Хаджиев и Яна Димитрова в тази област. Те не само реализират огромни разработки в тази сфера, но до края на живота си лекуват успешно болни от този бич на нашето съвремие. Въобще няма да се учудя ако двамата лауреати за наградата на Нобел, са направили разработките и откритията си на база техните усилия и разработки. Концептуално тазгодишните носители на Нобел, не доказват нищо по-различно от откритията на двамата български лекари. И тук съм изумен от мълчанието на научната общност в България. И си мисля, че тази година Нобелоната награда за медицина трябваше да е с адресат България. И нейни носители трябваше да бъдат професорите Спартак Хаджиев и Яна Димитрова, която имах честа лично да познавам. Но, уви... Впрочем, за мен те са носители на Нобеловата награда. Моралните носители. Всичко друго е геополитика, която очевидно не подминава и откритията в медицината.

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Кажете си мнението...