Adsense-top

Радев на чай с кралица Елизабет II, Бойко не е поканен...

За изява на високо интелектуално и политическо ниво се готви съпругата на президента Румен Радев - Десислава.
За първи път тя ще се срещне с представители на българската общност във Великобритания и то в качеството ѝ на първа дама , съобщи Епицентър.бг, позовавайки се на разпространена покана сред българската общност на Острова.
От дипломатически източници онлайн изданието е научило, че по същото време на срещата на г-жа Радева се очаква официално държавно посещение на българския президент в Кралството и той ще бъде приет от кралица Елизабет II, което още не е обявено официално, за разлика от изявата на съпругата му.
От пресцентъра на държавния глава потвърдиха за Епицентър.бг, че има такава среща на г-жа Десислава Радева, но отказаха информация за посещението на държавния глава в Лондон.
"Когато имаме повече информация, ще изпратим прессъобщение", заявиха лаконично от "Дондуков" 2.
Срещата на Радева е на 17 октомври в българското посолство в Лондон.
Поканата е отправена по електронната поща до български интелектуалци, журналисти, неправителствени организации, бизнесмени и професионалисти на Острова.
Проверка показа, че наистина се организира такава среща на българската общност в Лондон със съпругата на президента Радев.
Странното обаче е, че излиза първо информация за събитие на съпругата, а не за посещението на президента. И какво ще прави Радев, докато съпругата му дебатира с журналисти и интелектуалци "развитието на духовните връзки между България и Обединеното кралство", както пише в поканата.
Посещението на Румен Радев и съпругата му в Лондон ще е първото откакто той встъпи в длъжност като държавен глава.
Изявата на Десислава Радева е първата политическа изява от такова ниво на съпруга на президент на България.
"Съпругата на президента не е субект на външната политика нито по протокол, нито по закон", заявиха пред Епицентър.бг дипломати. Когато съпругата на държавния глава го придружава, за нея се прави "дамска програма": посещения в училища, в болници, в културни институти. В случая обаче срещата на Радева с българската общност не е "дамска програма", а важно политическо събитие, макар темата да е "развитието на духовните връзки между България и Великобритания".
Премиерът Бойко Борисов не е поканен и няма да присъства, въпреки че по принцип много държи на такива среща и обича да се снима в крале, кралици и президенти на Велики сили.

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Кажете си мнението...