Adsense-top

Велизар Енчев: Борисов и Първанов анонсираха новата патерица на ГЕРБ

На 4 септември премиерът Борисов прие в Министерския съвет ръководството на партия АБВ – нейният създател и бивш лидер Георги Първанов и настоящият председател Румен Петков.
Тема на срещата бяха отношенията между България и Република Македония, съобщиха от правителствената информационна служба.
Нужен е нов съвместен документ на София и Скопие, с който да се дефинира понятието „обща история“, защото моята прогноза е, че в познатия македонистичен дух ще продължи да се прави вреден за българите прочит, каза Първанов на брифинг след разговора…
Какво се крие зад това съобщение на правителствената информационна служба, което е прецедент в дейността на министър-председателя?
Досега премиер не е приемал на“Дондуков”1 лидер на извънпарламентарна партия, за да обсъжда с нея външнополитически въпрос и то такъв деликатен като македонския.
При това ръководството на АБВ не просто дискутира с министър-председателя сключения преди година договор с Македония, а предлага неговата ревизия.
Нито преди 1 август м.г., нито веднага след това, Първанов не възрази срещу договора, както това направиха дипломати и историци. Той реагира едва преди подписването на гръцко-македонския договор за името “Северна Македония”, когато България вече бе изолирана от преговорите между Атина и Скопие и то поради нашето бездействие.
Защо Борисов не прие делегация на дипломати и историци, отдавна алармиращи за пробойните в българо-македонския договор, позволяващи на македонизма да присвоява културно-историческото ни наследство, а се срещна с маргиналната АБВ? 
Защо по темата “Македония”Борисов не разговаря с главната опозиционна сила в Народното събрание, а предпочете отцепила се от БСП партия, открито воюваща не с ГЕРБ, а с партията-майка?
Отговорът е елементарен: ГЕРБ анонсира новата си стара патерица, с която преди две години отлично си партнираше в 43-то Народно събрание.
С този ход Борисов преследва две цели. Не само да уязви парламентарната опозиция, но и да респектира коалиционните си партньори от ОП, към които отправя дискретен ултиматум: Престанете да клатите кораба на властта или ще си намеря нови коалиционни патерици – в парламента или извън него!
Всъщност АБВ е във властта, след като парламентарен секретар на вътрешния министър е неин бивш депутат. 
И когато бившият вътрешен министър Румен Петков атакува МВР, да не забравя кой е най-близо до министър Радев. 
За близостта на Първанов и Борисов не е нужно да говорим.
Ако не бе рамото на бившия държавен глава, Борисов нямаше да получи нито незаслужените генералски звезди, нито кметския стол на София, нито да припари до“Дондуков”1. Първанов е един от политическите бащи на проекта “Борисов”.
Очевидно е: Пенсионираният президент очаква обратна услуга от своето отроче във властта!

Велизар Енчев, Фейсбук

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Кажете си мнението...