Adsense-top

Шведски професор на съд, казал че мъжът и жената биологично са различни

Вече изобщо не е безопасно да се четат лекции по джендър различия от биологична перспектива, дори пред бъдещи лекари.
Това изпитал върху себе си проф. Гермунд Хесло, който бил заставен от ръководството на медицинския факултел към Университета Лунд да се извини и разкае заради своите публични изявления по темата "гей и трансджендър хора" - пише Academic Rights Watch.
Универститетският професор от Швеция, който е специализирал както философия и невропсихология, в момента е подложен на унизително разследване и ще бъде изправен пред съд по обвинение в "анти-фенинизъм" и "трасфобия", защото си позволил да каже, че "има фундаментални различия между мъжа и жената и това е биологичен факт". И още: че джендърът не може да бъде "единствено социален конструкт".
Професорът бил натопен от своите студенти, които се оплакали пред декана, че той им преподава материал, който те считат за "антифеминистки" и "трансфобски" и не искат той да продължи да им чете лекции.
Студентката Кристер Ларсор подала срещу него жалба пред Комисията за медицинско образование, в която написала, че проф. Хенсло е "с определено лични анти-феминистки убеждения". Тя специално отправила молба към надзорния орган да принуди проф. Лунд да се извини публично на студентите заради казаните от него думи, че "лесбийките имат мъжка сексуална ориентация" и че "сексуалната ориентация на трансексуалните не е нищо повече от една дефиниция".
В жалбата си тя написала още:
"Чух от други лектори, че на последната си лекция Гермунд Хесло бил определил себе си като "трансфорб". В отговор на въпрос за транссексуализма той казал нещо от сорта: "Смяната на пола е просто мания"
Това е възмутително и недопустимо, не само защото има студенти, които са жертва на трансфобията, но и защото по-късно това отношение може да определя срещите им като професионлисти с трансджендъри.
Трансперсоналните хора и сега заемат първите места в статистиката на самоубйствата, а освен това и в момента има толкова пропуски при отношението към трансджендърите. Как се връзват тези изявления с ангажиментите на академичното ръководство на университета за равноправно отношение към всички? И какво смятате да направите, за да не се повтарят подобни безобразия?
Проф. Хесло бил извикан да се обяснява пред инквизицията на академичния съвет и след като отказал да се извини публично и да промени своето отношение към деликатната тема, той бил предупреден, че ще трябва да опразни катедрата и да отстъпи място на друг преподавател.
"В крайна сметка не е зле да се спазва известно приличие и уважение. Ако смятате, че е в реда на нещата студентите да записват лекциите на преподавателите, след това да търсят в тях компрометиращи формулировки, след което да пишат дълги компромати и да назнавачат подобни инквизиции, по-добре е изобщо да закрием медицинското образование, защото се страхуваме от фактите" - казал проф. Хесло.
Той етсествено отхвърлил всички инсинуации по свой адрес и казал, че той винаги се е придържал кам релната истина и анучните факти, а не към социалните конструкти и той няма да позволи те да му диктуват как да проподава науката, на която е посветил живота си.
След което му казали, че най-добре е да се раздели с мястото си.

Източник: Тема Онлайн

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Кажете си мнението...