Adsense-top

ЕС поиска първи правомощия да може да окупира страни-членки...

Европейската комисия потвърди днес, че предлага занапред да бъде възможно разполагането на граничари на ЕС по външните граници на общността дори и без съгласието на властите в съответната страна, предаде БТА.
Това по същество означава Брюксел да може да окупира страна, или нейни части (границата), защото разполагане на въоръжени сили, без съгласието и си е точно окупация.
Как точно ще се осъществи това, не е ясно, ако има съхранени местни армии. Вероятно става дума просто за първа стъпка, а армиите ще се премахнат като се създаде единна Европейска армия.
Предлагаме това да се предприема като крайна мярка, когато са засегнати интересите на ЕС, уточни говорител на комисията. Той добави, че към подобна мярка би се пристъпило, когато дадена страна не успява да се справи с опазването на границите, Еврокомисията е издала препоръки, но въпросната страна не ги е приложила.
Разполагането на европейски граничари без съгласието на приемащата страна би било възможно, ако тази държава не е последвала препоръките на европейската гранична служба или е отказала да ги приложи.
В подобни случаи пред Европейската комисия би имало две възможности - или завеждане на наказателна процедура, или прилагането на чл. 29 от Шенгенския код. В този текст се посочва, че Еврокомисията може да издаде препоръки за разполагането на европейски граничари или за затварянето на даден ГКПП.
Не търсим възможност страните да бъдат изключвани от Шенген, поясни говорителят по повод изявленията на президента на Франция Еманюел Макрон. В Залцбург вчера френският президент каза, че страните от ЕС, които не желаят укрепването на европейската гранична служба, "ще излязат от Шенген".
Говорителят днес отбеляза, че Еврокомисията предложи осигуряването на 11 милиарда евро бюджет за европейската гранична служба до 2025 година. Комисията предлага службата да разполага с 10 хил. граничари.
За декември е предвидена среща ЕС-Африка по въпросите на миграцията, допълни говорителят. По неговите думи е възможно догодина да бъде свикана среща по същите въпроси и с арабските страни.

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Кажете си мнението...