Adsense-top

Бременна и гладна след запор на ЧСИ

Бъдеща млада майка - без лев доход, след като частен съдебен изпълнител запорира сметката, по която тя получава своите болнични, съобщава NOVA.
Историята започнала преди година, когато жената тегли кредит за майка си в размер на 600 лева, който трябва да бъде върнат за шест месеца. Не плаща последните две вноски.
Разбира, че дължи още 300 лева. После, че дължи 600 лева.
Лилия и Калоян са бъдещи родители. Запорът е заради кредит, теглен от Лилия за нейни роднини. Считан за погасен от тях, но не и от кредитора.
„Ние въобще не знаехме, че има някакви задължения относно този кредит. Не сме били уведомени по никакъв начин, че ще има дело и запор. Ние не се крием”, казва Калоян. Лилия остава без единствените си приходи. Видно от извлечението от банката. Друго освен болнични от НОИ тя не получава.
Според бележката от банкомата с още две месечни обезщетения тя би излязла на нула. На практика обаче с тях тя трябва да яде за двама. Затова и по закон те не могат да й бъдат отнети, дори да беше най-голямата длъжница в държавата.
Омбудсманът предложи мерки срещу произвола на ЧСИ, монополите и бързите кредити
От кантората на частния съдебен изпълнител отказаха да застанат пред камерата на NOVA с мотив, че са много заети. Относно оплакването на Лилия, че не са я известили за делото, коментираха, че си има контролни органи, които „да ги проверяват”.
На останалите въпроси, отговориха с имейл. В него уточняват, че изрично са предупредили банката запорът да не се счита за наложен за суми като болничните на Лилия. И че са получили уверения, че бременната може да си изтегли парите.
С жалба и очаквания Калоян и Лилия се срещат с омбудсмана Мая Манолова. Случаи като техния са до болка познати в нейния офис. Ще влязат и в дневния ред на Народното събрание. Дебатът за промените предстои.

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Кажете си мнението...