Adsense-top

Ако Вартоломей създаде "украинска църква", утре може да създаде и "Пловдивска" патриаршия... Затова и Москва правилно ще го обяви за еретик...

"Руската църква няма да проявява търпимост към изявлението на вселенския патриарх Вартоломей за правото да решава проблеми на парвославната църква, в частност, въпроса за независимостта на украинската църква", заявил протойерей Андрей Новиков от Московската патриаршия.
Новиков смята, че патриарх Вартоломей "повтаря идеите на римо-католическата църква за изключителната роля на папата, затова думите му са ерес.
По думите му, Московската патриаршия "няма да търпи това".
Тук е интересно да посочим и историята.
Вселенската патриаршия става "вселенска" през 6 век с декрет на светската власт - императора на Източната Римска империя. Именно той я приравнява на папата.
Днес Римската империя я няма, но неин духовен наследник, и "Трети Рим", е Русия.
Теоретично, Владимир Путин може да издаде декрет, с който провъзгласява Московската патриаршия за Вселенска.
Самата Вселенска патриаршия в Истанбул е вече една жалка организация, която контролира единствено малка гръцка общност в Турция. Тя не контролира дори гръцката църква по принцип. Имат си отделни архиепископи.
Припомняме, че на 31 август патриарх Вартоломей имаше среща с руския патриарх Кирил, който категорично се противопоставя на признаването на украинската църква за автокефална и заплашва с разкол в православието. По-късно, Вселенският патриарх нарече действията на РПЦ "неканонични" и заяви, че може да реши въпроса без участието на Москва.
Това, ако се приеме, реално би го превърнало в "папа на Изтока", защото ще излезе, че може да нарежда на всяка една поместна църква, и например може да извади Пловдив от БПЦ и да провъзгласи Пловдивски патриарх.
Андрей Новиков е известен с това, че именно при него ходеше президентът Владимир Путин, за да се моли за така наречената Новорусия, която Кремъл искаше да създаде в Украйна и да постигне разделянето на страната.
В неговата църква ходят, за да получат благословия и "Нощните вълци" на Путин.
"Ние нямаме нищо друго на този свят освен Русия и президента Путин", заяви Новиков в свое интервю.

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Кажете си мнението...