Adsense-top

Поляха с боя и моторно масло Паметника на съветската армия в София... Издивели от Вапцаров и 9 септември...

Поляха с боя и моторно масло Паметника на съветската армия в София.
Бяла боя има върху надписите на фасадата, а долу е излято моторно масло, съобщава БТВ. В района има засилено полицейско присъствие.
Моторното масло вероятно е гавра с поета Никола Вапцаров, известен със своите "Моторни песни".
Миналата година, граждани се събраха на протест пред Паметника на съветската армия в столицата и настояваха монументът да бъде демонтиран.
Протестиращите напомниха, че през март 1993 г. Столичният общински съвет е взел решение за демонтаж на паметника, като скулптурните фигури и барелефи бъдат свалени и съхранени в музей на открито.
Свързаните с това дейности е трябвало да бъдат разплатени изцяло с дарения от юридически и физически лица, които вече са били събрани за тази цел.
Също миналата година, Паметникът на Съветската армия в Пловдив осъмна с нарисувани нацистки символи.
Освен свастиките, по паметника са нарисувани и антисемитски лозунги и обидни политически послания. На паметника има и специално послание, отправено към говорителката на руското външно министерство Мария Захарова.
Припомняме, по думите на Захарова, този път "вандалите надминаха себе си - те изписаха на паметника лозунги с открит антисемитски характер".
Тя подчерта още, че този акт бил "особено циничен в светлината на обстоятелството, че по време на Втората световна война нашите войници успяха да предотвратят депортирането на евреите от България и по този начин да спасят около 50 хил. души от сигурна смърт".

2 коментара:

  1. СЪМНЯВАМ СЕ, ЧЕ ИЗЛЕЛИТЕ МОТОРНО МАСЛО ДЕМОКРАТИЧНИ ЛУМПЕНИ ЗНАЯТ НЕЩО ЗА СЪЩЕСТВУВАНЕТО НА СБОРНИКА МОТОРНИ ПЕСНИ НА ВАПЦАРОВ, А МОЖЕ БИ ДОРИ И ЗА ВАПЦАРОВ.

    ОтговорИзтриване
  2. Никакви демократични, просто лумпени ! Неофашисти !

    ОтговорИзтриване

Кажете си мнението...