Adsense-top

Сакскобурготски е изгонен не с $800, а с около $30,000 - далеч повече, с отколкото тръгват съвременните емuгpaнти...

В опит да предизвика съпричастие, поредната издънка на Сакскобургостската династия каза, че семейството му е изгонено от България едва с 800 долара.
Това обаче е група манипулация, заради промяната на стойността на парите.
800 долара тогава са огромна сума, равняваща се на 22 тройунции злато.
Премерено през златото и настоящата му стойност, това са малко под 30 хиляди долара днешни.
С подобна сума да тръгнат в емиграция днес могат да си позволят доста малко българи. Реално под 1% от цялата ни общност в чужбина е получила подобен "летящ старт" в странство. Много хора тръгват буквално с празни джобове, събрали едва едва пари за самолетния билет.
Луксозното заминаване на царското семейство е организирано от... комунистическата власт. Тя е искала все пак да запази някакви отношения, и те са факт. В годините Тодор Живков и Симеон Сакскобурготски са в добри отношения, дори Първия дарява на царския наследник кола.
За да разберете разликите в мащабите, можем да посочим и, че целият проект "Манхатън", за разработка на атомна бомба, струва 2 милиарда тогавашни долара. Днес военният бюджет на САЩ е 700 милиарда долара.
И когато говори за мизерия и имоти, Сакскобурготски да не забравя, че продаде ордените на дядо си, вместо да ги дари на Националния исторически музей, защото са отличия на бивш български държавен глава.
Трябва да отчетем и, че 800 тогавашни долара са само официалната сума. Според спомени на комунистически деятели, царското семейство е имало още няколко пъти по толкова. Т.е. говорим за няколко хиляди тогавашни долара, или може би 80-100 хиляди настоящи. Доста щедро изпращане, на фона на трудните следвоенни години, гладът и милионите убити.

Г.Н.

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Кажете си мнението...