Adsense-top

Къде щях да съм, ако беше останал социализмът? В град с 56,000 души, а не с 12,000, с фабрики и 1 банка, а не без фабрики и с 30 банки...

Днес един градски от ИТ сектора (Иване, ти си го знаеш :) ) почти ми се скара, че съм почел рождения ден на Тодор Живков.
Нарече текста ми "позорен", и ме попита - къде съм щял да бъда аз, ако не бил паднал "режима" тогава.
Ами да отговоря, а вие допълвайте за вашите си населени места:
___
В Димитровград. В работещ и пълен с хора и живот Димитровград. С 32 работещи предприятия, без безработица, с гарантирано здравеопазване, образование, и работа. С гарантирани пенсии, социални пакети, санаториуми, почивни бази, и всичко останало.
Щях да съм в град без дрехи втора употреба, без затворени магазини, с 56,000, а не с 12-15,000 население (статистиката лъже, предполагам, че знаеш. да не вземеш да ми цитираш уикито).
Щях да съм в град без престъпност, без хора, търкащи билетчета с нездрав блясък в очите, без хазартни зали.
Град, в който хората не се притесняваха от криминална хроника, и оставяха ключове от апартамента си под изтривалката, и всички го знаеха.
Щях да съм в град, където децата да играят навсякъде из града, без да се тревожа, без джендър-пропаганда в детските градини, училищата, без содомо-гоморианство.
Град, където момчетата стават мъже, а момичетата - жени. Момчетата бяха гаджета с момичетата, женеха се, раждаха се деца и нямаше нищо по-хубаво от това.
Щях да съм в град с поне 7-8 дискотеки, плюс още толкова в близките села, където заведенията и дансингите са пълни, но дрога и оръжие нямаше.
Щях да съм в град пълен с безплатен и лесно достъпен масов спорт.
Щях да съм в град, където учителите са уважавани хора, а не ровещи в кофите за боклук, или принудени да продават на неделния пазар, за да оцеляват.
Щях да съм в град, където при 56,000 има само една банка: ДСК, която даваше нисколихвени кредити и в предприятията работеше взаимно-спомагателна каса (без никакви лихви), и ЧСИ не изхвърляха хората на улиците за неизплатени кредити на банковите мошеници.
Щях да съм в град без бързи кредити.
Щях да съм в град с прекрасно поддържан парк "Пеньо Пенев", с младежки серенади с китари по нощите там, със запазен парк Вапцаров, с работещо лятно кино като античен амфитеатър там, с ресторант "Простор" (Севастопол), с езера, пълни с вода, лилии, и водоплаващи птици.
Щях да съм в град с поне 5-6 кина, работещ театър с местна наша актьорска трупа, с пълна зала на всяко представление.
Щях да съм в град без бездомници, бедни, и зарязани от Бога и държавата хора.
Щях да съм в град, където милицията не се шегува, и след престъплението следваше залавяне, бой, съд, и наказание.
И не смятам, че щеше да ми е зле.
Кое не е така
___
Пламен Пасков, Фейсбук

5 коментара:

 1. Няма връщане бате! Е-аха ни майката и то за жалост с активното участие на населението. Познавам неколцина, които бяха живи и тогава и сега и въпреки всичко са убедени, че сега е по-добре. Ами то на такава круша /тъпа/ такъв прът. Ама защо за жалост покрай тарикатите и хитреците пострада и невинното мнозинство ? Ми бяхме се ояли да ти кажа и на никой не му пукаше особено какво става и ето ни сега обрани и посрани....

  ОтговорИзтриване
 2. За да се стигне до това положение е от алчността на някой българи който сега са под друга форма се определят или за нови феодали който започнаха под логото за промяна но тава са всички власт имащи хора след 1989 година. които бяха наясно какво ще се получи преди да го започнат това. което го определиха Демокрация .или както от Постановката, Вражалец. с участието на Покойния вече Георги Калоянчев където казваше криворазбрана цивилизация . Е ето я тази цивилизация.Вече е тук и то отдавна .

  ОтговорИзтриване
 3. пасков , както обикновено с червените си измислици ...А добрито божилов , както обикновено с лакомото си очакване да стане милионер ей така от въздуха, преписва всякакви щуротии в бъгавия си сайт и им слага бомбастични заглавия , както е прочел ,че се прави ...

  ОтговорИзтриване
 4. Че кой го "махна" социализъмът? Да не би да е имало война или някакъв друг катаклизъм.И какво пречи щом е толкова хубав да се върне? Може би единствено фактът,че малоумниците,които го възхваляват са постоянно малцинство.

  ОтговорИзтриване

Кажете си мнението...