Adsense-top

Аспаруховият мост стана на 42 години! Построен е тогава само за 3 години, а от ГЕРБ го ремонтират над 5 години, на тройна цена...

Преди 42 години през далечната 1976 е открит Аспаруховият мост във Варна!
Мостът свързва кварталите “Аспарухово” и “Галата” с централната част на града и е връзката на Варна с южна България и с Бургас.
Строежът на моста започва в началото на 1973 г.
Строителството продължава 3 години!
Дължината и височината на съоръжението са съответно 2050 и 50 м. Широкото 21 м платно се крепи на 38 двойки стълбове, всеки от които има 2400 т носимост. Каналът под Аспаруховия мост е открит на 1 септември 1976 г., а първият кораб минава на 4 септември същата година.
След близо 40 годишна експлоатация моста вече отчаяно се нуждае от ремонт. През 2013 г ремонта на Аспарухов мост бе едно от най-големите обещания на Портних ако стане кмет на града. Веднага след идването на власт започнаха и обещанията за ремонт. Пари бяха обещавани от бюджета на града, от европейски програми, от държавни субсидии, пари от заловена контрабанда и още откъде ли не. Имаше абсурдни идеи за подвигане на моста, за разширяване, за надраждане и за какво ли още не.
Конкретните кметски обещания за начало на ремонта на моста станаха над 30. Ние дори престанахме да ги броим. Винаги обаче се намираше причина ремонта да не се случи. Виновни бяха времето, сезоните, Орешарски, комунистите, трафика, финансирането, а последната причина е ……. ремонта на булевард “В.Левски”?!?
Резултатът – вече над 5 години от започването на ремонта на моста, а досега са ремонтирани само подходите към него и малките мостчета над ЖП прелеза и ул. Девня. Видимите резултати от управлението на ГЕРБ – много обещания и никакъв резултат. Добре е , че не трябва сега да се строи моста, че надали щяхме да го доживеем.

Източник: Варна Хот

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Кажете си мнението...