Adsense-top

Български снайперист доказа на състезание в Германия, че може да решава проблеми от 1,5 км.

На състезание в Германия от 28 юли до 2 август 2018 г. българин постига уникален резултат при стрелба със снайпер.
Това е ефрейтор втори клас Крум Хаджипетков от Отделение за управление на Първа механизирана рота в 31-ви механизиран батальон – Хасково, при Втора Тунджанска механизирана бригада – Стара Загора.
Уникалното при изстрела му на 1,5 км обаче е, че той стреля с пушка, подпряна на раницата му, и с една ръка.
Преди тази стрелба има крос от 21 км тичане със снаряжение и раница с пясък – общо около 25 кг.
Тоест има цял куп неща, които реално пречат на точността за такава стрелба и въпреки това се реализира рекорд.
Ефрейтор Хаджипетков е стрелял на най-къса дистанция – на разстояние 106 м, където вкарва три куршума в една дупка – набити един в друг. Това според закона на балистиката по принцип се води, че е невъзможно. На 252 м вкарва три куршума в обем от десет стотинки. На 500 м и малко над тях уцелва топче за тенис на маса. На 800 м уцелва портокал в центъра. Над 1 км е по стандартна мишена.
Снайперистът е много трудна специалност и изисква много знания и умения. Изискват се и теория, и практика. Трябва да се тренира и изисква много време. Аз от 2009 г. съм в Българската армия.
Стрелям от дете още на цивилното стрелбище „Диана“, споделя ефрейтор Хаджипетков.
За мен е въпрос на чест да служа като снайперист в Българската армия.
За мен е важно от цялото това развитие в мисии, учения и занятия да извлека максимално полезното нещо за себе си, да придобия опит, умения и знания, които да мога да предам на следващото поколение, казва още ефрейторът.
Той има желание да реализира проект за обучение на деца с детска церебрална парализа, които да стрелят. Организирал е всичко и се надява родителите да се престрашат.
Според него това ще повлияе изключително добре на самочувствието им пред връстниците им. Идеята е да се проведат стрелби на стрелбищен комплекс „Диана“. Може дори да им бъдат издадени и грамоти, защото децата ще се зарадват много. Много от тях мечтаят да станат снайперисти и аз искам да ги накарам да се почувстват пълноценни и да бъдат уважавани от своите връстници, твърди ефрейтор Хаджипетков.

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Кажете си мнението...