Adsense-top

Вдигат здравната вноска на 14%... Докторите-милионери остават, също кражбите от фалшиви болници... Всичко ще плаща народът...

ГЕРБ обмисля въвеждането на втори задължителен стълб и в здравното осигуряване по подобие на пенсионното.
За целта се предлага всеки гражданин да плаща месечно по 12 лв. допълнителна здравна вноска.
Това се предвижда в един от първоначалните варианти на проект за промени в здравноосигурителния модел, научи Канал 3 от запознати в парламента.
Информацията е все още неофициална, а идеите - в суров вид.
Ако обаче се добавят 12 лв. към сегашния минимум от 20 лв., това означава, че здравната вноска ще се вдигне на 13 или 14%.
Всичко това се случва, на фона на чудовищно източване на здравеопазването, вкл. официални данни за доктори-милионери, натрупали богатство от държавните болници.
Вместо да въведе ред в системата, властта отново започва да търси "едни пари" от народа, за да запуши дупките.
Сред най-смелите намерения е и предложението пациентите да доплащат всички медицински манипулации и лечение на стойност над 700 лв.
Към момента, по данни на НАП, към края на 2017 г. лицата, които трябва да внасят здравни осигуровки, но не ги плащат, са 719 000 души. Скептично настроени депутати вече коментираха, че ако промените бъдат одобрени от мнозинството, хората масово ще се откажат от здравно осигуряване и броят на неосигурените може да надхвърли 2 милиона души.
В декларацията на управляващата партия за старта на политическия сезон вчера шефът на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов анонсира, че се планира промяна в здравноосигурителния модел. Каква точно ще бъде тя, по-късно в кулоарите той не разкри с аргумента, че проектът още не е готов и първо ще се проведе широка дискусия по темата.
Промяна в здравноосигурителния модел първи обеща министърът на здравеопазването още в края на юни пред депутатите.
Ще предложа не един, а два алтернативни модела на здравното осигуряване и ще ги поставя на обществено обсъждане, каза тогава Кирил Ананиев в пленарната зала. Имаме необходимост от промяна на модела, категоричен беше в пленарната зала Ананиев, който още тогава издаде, че в здравното министерство вече работят по вариантите.
Народното събрание пък го задължи в срок до 30 септември да представи концепция за развитието на здравното осигуряване.
Дали управляващите ще се решат на твърде непопулярната стъпка за сериозно финансово натоварване на пациентите, които си плащат редовно здравните вноски, предстои да видим в следващите дни.
Идеите обаче са доста цинични, защото преди време вноската беше 6% и беше вдигната на 8%, именно с идеята за втори стълб. Сега 8% остават за първия, а нови проценти ще се смучат от народа, за да се хранят крадците в системата...

ГН

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Кажете си мнението...