Adsense-top

10-годишно българче би съучениците си в Пекин на теста по китайски... "Матрялът" ли е проблем, или ти, Бойко, който го изгони...?

10-годишната Красиана Стоянова от Велико Търново би съучениците си в пекинското училище, което посещава, на теста по китайски език.
Изпитът е задължителен за всички ученици и е част от срочните оценки на децата.
Краси трябвало да се яви на първия си тест само няколко месеца, след като въобще започнала да изучава китайските йероглифи.
Но резултатът й бил зашеметяващ - 99,5 точки от 100 възможни, съобщават от borbabg.com.
За невероятното си постижение търновчето получило награда от училището и предложение да се снима в реклама за онлайн приложение за изучаване на китайски. В края на годината, на втория тест Краси постигнала 91 точки и отново се оказала най-добрата в класа си, в който е единствената чужденка.
Майка й - доцент Искра Мандова, преподава в Пекинския университет за езици и култура и се занимава с писане на проекти.
"Краси имаше месец време да се адаптира в Пекин. Бяхме ангажирали бавачка, която да й говори на китайски, но истината е, че когато тръгна на училище, не знаеше езика.
Пуснахме я в дълбокото, но тя се справи прекрасно и сега говори пекинския диалект без никакъв акцент", разказва доц. Мандова. И уточнява, че Краси постъпила в първи клас в Пекинското базово училище, макар тук да е била завършила вече втори клас.
В неделното училище обаче продължавала да изучава предмети от родната учебна програма едновременно за ІІІ и ІV клас, за да може да положи приравнителни изпити и да тръгне на 15 септември със съучениците си, които са четвъртокласници, в ОУ "Св. Патриарх Евтимий".
"Беше ми трудно в началото, само седях на чина и се опитвах да слушам. А когато децата ми казваха имената си, аз постоянно си ги повтарях в ума, за да мога да ги запомня. После започнах да говоря, но понеже не зная всички йероглифи, ми беше проблем да разбирам условията на задачите по математика", разказва Краси.

Източник: Дир.бг

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Кажете си мнението...