Adsense-top

Раненият полицай: Нoмaдu с Опел тръгнаха да ни газят при снощното меле

Изключително арогантно и безпардонно поведение демонстрираха ромите-катунари снощи, когато при опит за потушаване на битов скандал бе ранен хасковски полицай - младши инспектор Димитър Кючуков.
Той има 15 години стаж в системата на МВР, женен е, има две деца.
Около 21:30 часа снощи униформените получили сигнал от оперативната дежурна част на Районно управление в Хасково, подаден на спешния телефон 112 от жена, която заявила, че мъжът, с което живее на съпружески начала, е взел детето й и не й го дава. Той я принуждавал и да проституира.
Полицаите отишли на място, в местността Ерозия над квартал Република, където били разпънати палатките на цигански катун.
20-годишната подателка на сигнала ги посрещнала и ги завела до лагера, където имало 5-6 души. От близката борова гора обаче внезапно изскочили още около десетина души с брадви и сапове в ръце.
„Появи се бащата с детето, който категорично отказа да предаде детето на майката, въпреки полицейското разпореждане“, разказа пред Haskovo.net пострадалият полицай Димитър Кючуков.
„Държеше се арогантно и агресивно, без да сме го предизвикали по никакъв начин. Разпоредихме му да се успокои, да спре да отправя заплахи към майката. Заплаши, че ще се лее и кръв, но детето няма да даде“, разказа Кючуков.
След малко, в разгара на разправията, пристигнал и лек автомобил Опел Вектра, от който слезли още четирима души от ромски произход. Тръгнали към полицаите, като двама от тях изкарали дървени сапове и брадви. „Усетихме, че има заплаха за здравето и живота, както за нас, така и за жената и детето й, затова бяхме принудени да използваме оръжие след предупреждение. Произведохме два изстрела във въздуха, успяхме да респектираме присъстващите“, обясни Кючуков.
Първоначално двама от ромите са били задържани, а последствие при пристигане на още полицаи, е арестуван още един. Ромите с Вектрата тръгнали, като при потеглянето дори направили опит да прегазят полицаите. Третият патрул ги последвал, двама са установени и задържани. Така с белезници се оказали общо петима роми. Един от колата обаче успял да избяга и се издирва. Това е 25-годишен ром от димитровградското село Злато поле.
„Хората от бивака не са местни, те са калайджии от Симеоновград, Димитровградско, Радиево, Меричлери“, заявиха униформените. Наскоро се заселили край микроязовира в покрайнините на квартал Република. За издирването на укриващия се катунар днес полицаи, жандармери и колегите им от Общинска полиция завардиха ромската махала от всички краища и проверяваха преминаващите пешеходци и автомобили.
По време на свадата 2-годишното дете първоначално било в баща си, който впоследствие го предал на своя баща. Той пък доброволно го върнал на майката и детето вече е на безопасно място, увериха от полицията. При потушаването на скандала обаче един от ромите удари с юмрук Димитър Кючуков в главата. След преглед в болницата е установено, че му е нанесена лека телесна повреда.
„Изключително арогантно поведение, без грам уважение към органите на МВР“, описа младши инспектор Кючуков поведението на ромите.
Това не е единственият случай, в който роми нападат служители на МВР. Миналата година агресивни роми от хасковското село Криво поле бяха влезли в Районното управление и удариха жандармерист.
На въпрос дали се страхува да ходи на проверки в ромската махала, Кючуков е категоричен, че не се бои. „Аз, ако се страхувам, няма да съм полицай“, заяви той и допълни, че ще продължи да работи в МВР, защото си харесва професията. Той, както и негови колеги смятат, че правата на униформените са доста ограничени. А това насърчава агресията и арогантността на много роми, които се чувстват недосегаеми.

Анета Кутелова, Haskovo.net, снимка: Haskovo.net

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Кажете си мнението...