Adsense-top

Business Insider: Населението на най-бедният член на ЕС България се стопява драстично, цяла Източна Европа загива, ще бъде занулена от ЕС

Дали 45 години стигат? През 1989 г. населението на България достига 9 009 018 души.
Населението на България се стопява най-бързо от това във всички други страни по света, пише Business Insider, посочвайки държави със сериозни демографски проблеми.
България, най-бедният член на Европейския съюз, е страната с най-бързо намаляващо население и съвсем скоро българите ще бъдат колкото след края на опустошителната Втора световна война.
Очаква се през 2050 година те да са едва 5,4 милиона, като за това е виновен не само ниският коефициент на плодовитост от 1,46 деца на жена, но и голямата трудова емиграция.
Десетте държави с най-бързо намаляващо население в света се намират в Европа, като повечето са в ЕС. В тази негативна класация, след България се нареждат Латвия, Украйна, Хърватска, Румъния, Молдова, Литва, Полша, Сърбия и Унгария.
Проблеми с ниската раждаемост имат САЩ, Япония, Южна Корея, Испания, Италия и Великобритания.
Китай, с население от над един милиард души, също е изправен пред тиктакаща „демографска бомба“.
Експерти предричат, че през 2030 година 25% от китайците ще бъдат на възраст над 60 години. А властите срещат сериозни трудности да стимулират раждаемостта, след като в продължение на десетилетия на китайските семейства не се разрешаваше да имат повече от едно дете.

Източник: wpress.bg

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Кажете си мнението...