Adsense-top

Ердоган обяви, че социалните мрежи са виновни за кризата в Турция, започват арести...

Прокуратурата и вътрешното министерство в Турция разследват и работят за съдебна отговорност за всички новини и профили в социални мрежи, създали негативни представи за кризата с турската лира и служили за целите на "икономически атаки".
Това съобщиха турски медии и "Ройтерс".
Става дума за поне 346 профила, публикували "по провокативен начин" коментари за срива на лирата, пише в. "Йени шафак".
Без да уточнява за кои мрежи се отнасят действията, изданието пише, че те са били идентифицирани от 7 август насам.
Вътрешното министерство, цитирано от "Ройтерс", пояснява, че мерките засягат профили и издания, създаващи "негативна представа" за икономиката на Турция.
Малко преди това Анадолската агенция и телевизия Си Ен Ен Тюрк съобщиха, че прокуратурата в Истанбул е започнала разследване срещу лица, заподозрени в действия, застрашаващи икономическата сигурност на Турция.
Според прокуратурата страната е на прицел на "икономическа атака" и ще бъдат предприети действия както срещу всички новини, така и срещу профили в социалните мрежи, които служат за целите на атаката.
Новината дойде след съобщението на турската централна банка за намесата ѝ в опит да успокои пазарите и да спре обезценяването на лирата.
"Най-добрият търговски партньор в света"
В края на седмицата президентът Реджеп Тайип Ердоган каза, че "няма икономически причини" за случилото се с лирата и то всъщност е резултат от "операция", провеждана срещу Турция.
Финансовият министър Берат Албайрак междувременно повтори позицията на президента, като каза, че сривът на лирата "със сигурност е атака".
Албайрак опита да успокои инвеститорите, като каза, че турските власти нямат никакво намерение за интервенции при банкови активи, деноминирани в долари. За конфискация или други действия за обръщане на тези депозити в лири не може да става и дума, а "тези, които разпространяват слухове и лъжи", ще се изправят пред правосъдието.
Турската икономика е силна и никой не трябва да обръща внимание на спекулативни новини и ходове, написа в "Туитър" и говорителят на президента Ибрахим Калън. Той каза, че финансовото министерство, централната банка и банковият регулатор правят всички нужни стъпки за финансова стабилност.
Външният министър Мевлют Чавушоглу, цитиран от Анадолската агенция, също коментира темата, като каза по време на международна конференция, че въпреки операциите и кампаниите срещу страната му Турция е най-добрият търговски партньор в света.

Източник: Дневник

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Кажете си мнението...