Adsense-top

Двуличието на зелените и Радан - крещят, когато им е удобно, а олигархът Хр. Ковачки облажва с милиони

"Зелените" и Радан Кънев за пореден път вдигнаха шум и направиха ПР акция покрай концесиите на Ковачки. 
Оказва се обаче, че когато е трябвало да се предприемат адекватни действия и да се възпре порочната практика за издаване на разрешения на свързани с Ковачки компании да вземат на концесия нови находища на лигнитни въглища - в община Сливница, и медна руда до Ямбол, те не са направили абсолютно нищо. 
Още на 14 февруари 2016 година в медийното пространство се е появила официална информация, гласяща, че нова медна мина се очаква да започне да работи в България до няколко години. 
Става дума за разработването на находище "Прохорово" в югоизточната част на страната в района на Нова Загора, инвестицията за което се оценява на над 150 млн. лв.
В разпространената медийно информация се посочва и името на – Христо Ковачки, който оперира повечето частни въглищни мини в страната. 
Чрез "Минна компания" той практически държи половината от акциите в инвеститора "Прохорово майнинг". 
Като негов партньор пък се посочва  - Атанас Тилев, който през последните години държи дял в "Еврохолд". 
Проектът, който е бил подложен на обществено обсъждане през 2016 година, е предвиждал медната руда от находище "Прохорово" да се добива по открит способ. 
На мястото да има два рудника с обща площ 31.6 хектара, от които годишно ще се добиват 4.5 млн. тона руда. 
За сравнение, двата най-големи медни рудника в страната - "Асарел – Медет" и "Елаците мед", общо произвеждат около 25 млн. т руда годишно. 
Добитата руда пък е предвидено да се преработва на място в  е обогатителна фабрика, която заедно с депото за руда ще заема площ от 8.5 хектара. 
Крайният продукт за компанията ще бъде меден концентрат, който ще се продава.
На заседание на правителството в четвъртък официално двете нови концесии бяха предоставени услужливо на фирми от кръга олигарха Христо Ковачки.
Това предизвика експертът по устойчиво развитие Боян Рашев да направи смазващ коментар на мълчанието и на последствията от това действие на кабинета на Борисов.
В коментар на тези факти и обстоятелства икономистът Владимир Каролев заключи: "Концесията на Ковачки явно не е била толкова тайна, но пък Зелените и Радан Кънев я проспали тотално". 
По думите му те не се предприели навременни адекватни действия - "не са обжалвали ОВОС-ите на всяка стъпка, не вдигали протест, не викнали Ска Келер, не ревали като карпатски мечки пред кабинета на Борисов".
Карлолев припомня и интересен политически момент от времето, в което става обществено достояние издаването на разрешението на компаниите, свързани с Христо Ковачки - "Радан е изнудвал Борисов, че ДСБ ще напусне властта, ако се построи дори един нов лифт на Витоша (официално признато от Каракачанов)".
В тази връзка икономистът иронично поставя въпроса: "Все пак, представяте ли си каква екологична, икономическа и социална катастрофа ще е двумилионен град да има ски зона с нови лифтове". 
В заключение пише - "Но пък открит рудник на концесионер с нулев опит насред населени места - нееееееема проблееееем"

Източник: BNews.bg

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Кажете си мнението...