Adsense-top

"Галъп": Ветото на президента върху лобистките промени за приватизацията събира 75% одобрение

Над 1.8 милиона са пълнолетните българи, за които може да се смята, че са срещали новина, която смятат за фалшива или невярна, само в последната седмица на юли.
Институциите не са успели да убедят населението в правотата си по казуса „Странджа“. 
Протестите на майките и други подобни от последните седмици се възприемат от българите като индикатор за истински проблеми. 
На този фон обществото очаква по-убедителна намеса на държавата във важните области.
Изводите са от новия сондаж на „Галъп интернешънъл“. 
34% от запитаните в експресния сондаж на „Галъп интернешънъл“ твърдят, че в последната седмица са срещали фалшиви новини или новини, чието съдържание смятат за невярно. Това се равнява условно на над 1.8 милиона пълнолетни българи. 
Числото е респектиращо и събужда още повече тревога на фона на видимия бум на фалшиви новини в последните дни. 
Дори и респондентите да преувеличават, това също показва висока степен на съмнение в стойността на публичната информация у нас въобще. 
Може би това е и част от обяснението за общото недоверие към сведенията за чума по животните в Странджа: 37% вярват, че чума е имало, но 48% не вярват.
Останалите се колебаят. 
Данните разкриват сериозен по размери проблем с доверието към всяка публична информация у нас. 
На този фон, както може да се очаква, мнозинство от 68% смятат, че властите не си вършат работата добре в казуса със Странджа, а 26% смятат, че я вършат добре. Останалите се колебаят. 
Стои въпросът дали вече е възможно институциите да убеждават гражданите в необходимостта от непопулярни мерки, дори и тези мерки да са верни и нужни. 
Скорошното спиране на сделката с ЧЕЗ се харесва (мнозинство от 64% го одобрява), дори още повече се харесва призивът на Корнелия Нинова за повече държава в икономиката, отправен чрез „Визия за България“ (мнозинство от 73%).
Най-много одобрение в последните дни събира ветото на президента Радев над законовите поправки, които се смятат за лобистки (75%). 
Ниско е одобрението към вдигането на акциза на бездимните цигари – 45% одобряват, но 47% не го одобряват. 
Явно е, че българите очакват далеч по-убедителна работа от страна на органите на властта и поощряват решителната намеса на държавата, но без да губят ориентир за това, кои са областите, където държавата трябва да се намеси, и кои – не. 
Отстояването на националния и обществен интерес се подкрепя, но не и излишните регулации и тежести, например.
Протестът на майките и други социални протести в последните седмици се възприемат ясно като индикатор за реален проблем, а не като функция на политически амбиции (каквито интерпретации имаше). 
69% са съгласни, че този тип протести са свидетелство по-скоро за реални проблеми. 
8% намират политическите амбиции за водещи, а 18% признават, че не са достатъчно запознати. 
Останалите се затрудняват да отговорят.
Резултатите от този сондаж, както и от много други изследвания на „Галъп интернешънъл“, показват, че преходът действително е засегнал дълбоко чувството за държавност у нас. 
Вместо да се елиминират вредните функции на държавата (ненужни регулации, например), според българите явно са елиминирани важни такива - предотвратяването на монополи; дейности, които засягат сигурността и т.н. Очевидно не става дума за елементарен етатистки синдром, а за реален обществен проблем, който очаква своето решение. 
Сондажът е проведен сред 800 души по телефона между 30 юли и 1 август. 
Той е част от независимата изследователска програма на агенцията и осигурява максимална представителност на данните чрез ползване на панелна методика. 
Абсолютното максимално отклонение е ± 3.5 при 50% дялове. 1% от извадката е равен на 55 хиляди души.   

Източник: Епицентър

1 коментар:

 1. Петиция в защиту автора "Завтра" Марии Бутиной
  http://zavtra.ru/events/petitciya_v_zashitu_avtora_zavtra_marii_butinoj
  Петиция в защиту автора "Завтра" Марии Бутиной
  На интернет-площадке Change.org размещена петиция в защиту россиянки Марии Бутиной, схваченной в Штатах.
  http://zavtra.ru/events/petitciya_v_zashitu_avtora_zavtra_marii_butinoj
  Надо помочь соотечественнице, которая фактически стала заложницей "глубинного государства".
  См. тут: https://www.change.org/p/united-states-attorney-general-drop-or-dismiss-all-charges-against-russian-human-rights-activist-maria-butina?recruiter=361937348&utm_source=share_petition&utm_medium=vk&utm_campaign=share_petition&utm_term=sign_checkbox.

  ОтговорИзтриване

Кажете си мнението...