Adsense-top

На този ден преди 73 години се извършва най-големия тepopucтичен акт в историята - взривени са 80 хиляди цивилни...

Точно в 8 часа и 15 минути местно време на 6 август 1945 г. над град Хирошима избухва бомбата, хвърлена от американския бомбардировач Б-29.
Командир на екипажа е полковник Пол Тибетс. Той хвърля над града, представляващ изцяло цивилна цел, атомна бомба, наречена „Little Boy“ („Малчуган“).
Доколкото градът е цивилна цел, а основните загинали са невоенни лица, то това по всички международни закони, се счита за "терористичен акт". Реално е такъв, дори по американските закони.
Бомбата се взривява, на около 600 метра над повърхността, при което на място загиват около 70—80 000 души. Зоната на пълно разрушение е около 1,4 км. в радиус. Пожарите, избухнали след взрива засягат около 11,4 км2. 90% от зданията са унищожени или силно повредени.
Три дни по-късно е хвърлена втора атомна бомба - „Fat Man“ („дебеланко“), с която е разрушен град Нагасаки.
Почти 200 000 от оцелелите все още се лекуват от последиците в болниците на Японския Червен кръст след атомните експлозии в Хирошима и Нагазаки.
Японският Червен кръст има болници за лечение на оцелелите от ядреното оръжие в Хирошима от 1956 г., а в Нагазаки от 1969 г. През тях са преминали над 2.5 милиона амбулаторни и над 2.6 хоспитализирани пациенти от оцелелите от ядрените бомбардировки. Само през изминалата година болниците на Японския Червен кръст в Хирошима и Нагазаки са приели за лечение съответно 4 657 и 6 030 души.

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Кажете си мнението...