Adsense-top

US военни: Ядрените оръжия на Русия са в пъти по-мощни от тези на САЩ и Китай

Руските ядрени оръжия са няколко пъти по-мощни от китайските и американските.
До този извод са стигнали авторите на портала SofRep, където пишат предимно бивши служители на ЦРУ и Силите за специални операции на САЩ, предава руската агенция EA Daily.
Експертите са направили сравнителен анализ на ядрената мощност на всяка от атомните бомби.
Мощността на бомбите, хвърлени над Хирошима и Нагазаки, се е оказала съответно 15 и 21 килотона.
Американската ракета Trident ги превъзхожда близо четири пъти - мощността й е 100 килотона. Най-добрата севернокорейска бомба, отбелязва изданието, не превишава 250 килотона, а американската Minuteman III – 475.
Китайската ракета DF-31 се оценява на около 1000 килотона, докато Вашингтон разполага с термоядрената бомба B-53, която е девет пъти по-мощна от китайската.
Мощността на руските ядрени бомби е обаче значително по-голяма от тази на конкурентите. „Сармат“ е 50 хиляди килотона, а суперторпедото с подводно базиране „Статус-6“ е с мощност 100 хиляди килотона. Това означавало, че най-мощната руска бомба превъзхожда повече от девет пъти американските разработки, твърди изданието.
Експертите отбелязват, че освен това Русия е направила качествен скок в разработката на средства за доставянето на своите ядрени заряди. На 19 юли Министерството на отбраната на страната за първи път показа пуск и полет на най-новата крилата ракета „Буревестник“. Оръжието бе анонсирано от президента на Русия Владимир Путин и представлява „ниско летяща, трудно забележима крилата ракета, носеща ядрена глава, с практически неограничена далекобойност, непредсказуема траектория на полета и способност да заобикаля границите на прехващане.

Източник: Епицентър

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Кажете си мнението...