Adsense-top

Сергей Станишев за председателството: Липсата на провал не е успех!

Липсата на провал не е успех, администрацията се справи, но няма основание за фанфари.
Това бе оценката на завършилото българско председателство на Съвета на ЕС, която даде президентът на ПЕС Сергей Станишев пред българските медии. 
Станишев изтъкна, че по темата за Шенген, няма напредък. 
Дунавската и черноморската страгетии пък сякаш са оставени за австрийското председателство.
"Трябва да знаем, че изначално очакванията към българското председателство бяха твърде занижени. 
Затова оценката е, че представянето е по-добре от очакваното", припомни в началото на изложението си пред медиите президентът на ПЕС.
"Има неща, които аз оценявам като положителни - като инициативата Западните Балкани да бъдат най-сетне във фокуса на европейското внимание, но резултатите в това отношение за мен не са достатъчни.
Има сфери, които българското председателство не успя да развие. 
Големият въпрос за пакета миграция, търсене на убежище, свързани със сигурността, не беше финализиран. 
Казвам го не като самоцелна критика. 
Знам колко сложна е средата - виждате и в Германия какво става. 
Но резултатът го няма", продължи бившият премиер (2005 - 2009 г.).
"За съжаление по тема, по която аз съм изключително настойчив - Шенген, също няма напредък", подчерта Станишев. 
И даде пример: "Има две неща, които за социалистите са много важни. 
Едното е социална Европа. 
Този приоритет не беше реализиран по време на председателството. 
Другото е черноморският регион като цяло. Той беше оставен заедно с дунавската проблематика за австрийското председателство."
"Определено председателството не е провал, искам да благодаря на цялата администрация, на всички служители, на доброволците, на цялото правителство за положените усилия. България няма основания да се срамува от своето председателство в един много сложен момент за Европейския съюз. Няма основание и за някакви фанфари, все едно, че сме направили нещо изключително необичайно или исторически пробив. Как сме се позиционирали ще проличи оттук нататък по време и на австрийското председателство. Защото, ако добре сме изградили представата за България като за полезен член на Европейския съюз би трябвало правителството да направи решителни стъпки и при следващото председателство да пробием най-после за Шенген. Това не се случи по време на нашето председателство въпреки любезното посещение на Рюте (б.р. - Марк Рюте, премиер на Холандия) в София и после шамарът, който получихме в Страсбург. Искам да разбера и какво става с членството за ERMII (т.нар. чакалнята на еврозоната - б.р.). Беше обявено, че ще се подава ей сега молбата, но аз не разбрах дали е подадена. Просто, трябва да се правят конкретни действия и стъпки за бъдещето", бе оценката на Станишев.
Запитан дали ще има повече действия по темата с мигрантите по време на австрийското председателство, Станишев отговори: "Този въпрос трябва да се гледа в комплексност. Само една мярка - изграждането на лагери в Африка и в Близкия Изток (за което като че ли няма желаещи), не решава проблема като цяло. Трябва да има силни граници, укрепване на Фронтекс, превръщане на Фронтекс в истинска гранична служба. Но трябва да има и европейска солидарност. Защото като я няма, виждаме какво става и сега. Виждаме какво става в Германия - тежки скандали в управляващата коалиция и опасност от верижна реакция - да си затваряме границите помежду си постоянно. Без вътрешна солидарност, без цялостен пакет, който да реформра Дъблин, не може да се решат нещата. Тук слабото място в Европа е Европейският съвет. Европейският парламент има изготвен и гласуван цялостен пакет, който е изцяло в интересите на България и който разтоварва цялата отговорност по Дъблин от страните на първа регистрация, граничните страни, създава механизми за вътрешна солидарност. Към това трябва да се върви."

Източник: Епицентър

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Кажете си мнението...