Adsense-top

Внимание! Мазут на четири плажа по Южното Черноморие

Четири плажа в Бугаско са замърсени с катранени топчета. 
Експерти от Регионална инспекция по околна среда и води /РИОСВ/ в Бургас издадоха предписания на концесионерите да ги почистят. 
Това съобщиха от инспекцията. 
От там добавиха, че са извършили проверки на ивиците в Приморско, плаж Алепу, Несебър и Ахелой след сигнали на граждани за наличие на мазутни топчета.
От РИОСВ са изпратили и запитване до "Морска администрация"-Бургас, която е компетентен орган за извършване на контрол за опазване на морската среда от замърсявания от плавателни съдове. 
Отговорът на "Морска администрация" е, че вероятно се касае за т. нар. катранени топчета, които се получават като краен резултат от естественото обветряне на нефт или нефтопродукти след престой във водата.
Същите топчета дълго време се намират на дъното на морето и после се изхвърлят на брега при силен вятър и вълнение, смесени с разпилени отпадъци.
В това им състояние тези остатъци не дават възможност да се определи кой е конкретният източник на замърсяването. 
Подобни замърсявания често са факт извън териториалното море на Република България, където е невъзможно да се проведе разследване. 
Единственият възможен начин за почистване е механичното им събиране от плажа, за което РИОСВ - Бургас е издало предписание на концесионерите на съответните плажове.

Източник: Кросс

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Кажете си мнението...